Egy gyilkosság margójára
2018. május 23. írta: Új Nap

Egy gyilkosság margójára

 weapon-424772_640.jpg

Sajnos éves szinten bőven történnek hazánkban olyan bűntények, ahol emberi életet olt ki az elkövető. Ezek közül azok a legborzasztóbbak, ahol gyermek az áldozat. És már le is írtam a két bűvös szót: elkövető és áldozat.

Igyekeztem kicsit tájékozódni a neten fellelhető hírekből az üggyel kapcsolatban. Ismét meg kellett állapítanom, hogy a média, a hírközlés hozza megszokott formáját. Egy ember meghalt, de a lényeg, hogy azt a bizonyos gombot be lehessen nyomni az embereken, mondjuk és írjunk minél nagyobbat, nem is számít, igaz-e. Minek azt cifrázni, ami önmagában is szomorú és kegyetlen?

Az emberek éhesek az információkra, szeretnék a legutolsó részletet is tudni, hogy legyen miről beszélni. Persze mindent lehet sok szempontból megvizsgálni, lehet mindenből tanulni.

 

Mit üzen a társadalomnak egy ilyen érthetetlen és kegyetlen módon elkövetett bűneset?

 

A Tíz Parancsolat egyik pontja: Ne ölj!

Nem kell ragoznunk, naponta többször is megszegik ezt a törvényt a világon… Persze meg lehet sok mindent magyarázni, lehet érveket felsorakoztatni, hogy miért lehet mégis csak jogos, de attól még egy emberi életet vettek el. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy ölni is sokféleképpen lehet. Ha megfosztanak egy embert az alapvető életfeltételeinek az előteremtésének lehetőségétől, nem gyilkosság lesz a vége? Lefordítom, amikor nem ad munkát, nem ad bárminemű segélyt vagy lehetőséget az önellátásra (mai világunkban már ehhez is pénz kell) egy állam a munka nélkül maradtak számára, nem lassú halálra ítélés? Mai világunkban már ivóvízhez sem nagyon lehet pénz nélkül jutni, pedig víz nélkül igen rövid ideig húzza az ember…

Amikor egy gyermek az áldozat – jogosan felháborodnak az emberek. Mert a gyermek védtelen és kiszolgáltatott, nem tudja még magát megvédeni. Még a börtöntársak is másként kezelik azokat, akik gyermek ellen követték el tettüket.

Itt azonban az elkövető is csak gyermek… A kérdés ott kellene, hogy dübörögjön mindenki fejében, hogyan válhat egy 15 vagy 16 éves gyerek gyilkossá. Itt olvasható. Persze hazánkban nem ő az első és sajnos biztos nem az utolsó, aki ilyet követett el. Még csak nagyon messzire sem kell visszamenni az időben, ahol egy 17 éves fiú gyilkolt (2018. január). Itt olvasható.

fear-1142946_640.jpg 

Persze a büntethetőség korhatára hazánkban súlyos eseteknél, emberölésnél hazánkban jelenleg 12 év.

Horányi Miklós szerint észre kell venni, hogy 14 év alatti gyerekek is számos bűncselekményt követnek el. Ráadásul a mai gyerekek sokkal érettebbek, mint a korábbi generációk voltak. Általánosságban nem igaz, hogy ilyen korú gyerekek nincsenek tisztában egy-egy tettük következményével – állítja a főügyész, aki azt is hozzátette: – Korántsem arról van szó, hogy a gyerekek majd börtönbe kerülnek, sokkal inkább a helyes irányú fejlődés a cél. Eszköze lehet ennek egy továbbfejlesztett pártfogó-felügyelői szolgálat, hisz a gyerekkel foglalkozni kell, hogy ne kövessenek el újra bűncselekményeket, és ne a bűnözői életre szocializálódjanak.

– A tapasztalatok tükrében ennek én sem lennék ellenére – közölte lapunkkal Kádár Gábor, aki úgy véli: elsődleges cél a nevelés. A szegedi bíróságon a fiatalkorúak ügye legtöbb esetben próbára bocsátással végződik, aminek tartama alatt a fiatalkorú pártfogó felügyelet alatt áll, elősegítve ezzel a megfelelő életvitelt.

 

Ezzel szemben az európai gyakorlat mást mutat:

 

Emberölésért akár egy tízéves gyereket is börtönbe csukhatnak Nagy-Britanniában, „belátási képességétől" függően. A kontinens más országaiban, például Hollandiában pedig egyre inkább az a trend, hogy a büntethetőségi korhatárt feljebb emelik. Sőt egyes nyugat-európai országokban arra is van példa, hogy 18 és 21 év közötti személyeket „fiatal felnőttként" kezeljenek, enyhítve ezzel a tettük megítélésén.

 

A felnőttkorú elkövetőket sem feltétlen tartja vissza a büntetés… A bűnözés megelőzésére maga a büntetés nem feltétlen jelent megoldást. Sokkal inkább jelenthetne a nevelés. Csak ugye a gyermeket családban kellene nevelni, és nem a börtönben vagy valami hasonlóban. Sokkal inkább lehetne megelőzésről beszélni akár a gyermek vagy fiatalkorú bűnt elkövetők, akár a felnőtt elkövetők esetében. Az ilyen tettek megelőzését a gyermekkorban kell elkezdeni, nem eső után köpönyegként, amikor már egy ember halálát követelte a nem kellő odafigyelés, nevelés.

Senki sem születik azért, hogy bűnöző legyen belőle. Az életkörülmények, a családi környezet viszont nagyban hozzájárul az ilyen esetekhez. Minél fiatalabb az elkövető, annál nagyobb a környezetének a bűnrészessége.

oppression-458621_640.jpg

Térjünk vissza most ehhez a legutóbbi büncselekményhez. A riportokból kiderül, hogy bizony ezzel a 15 vagy 16 éves fiatallal már gyermekkora óta problémák voltak, már az óvodában is egy erőszakos gyermeknek látták. Ugye nem akarja senki sem felelőssé tenni az óvodáskorút egy gyilkosságért? A hírek, hol arról tanúskodtak, hogy az apjával és a testvéreivel élt a fiatal igen nagy szegénységben. Egy másikból viszont az derül ki, hogy az egyedüli családfenntartó az édesanya volt a közmunkájából. Nos, ha egy gyermekkel folyamatos gondok vannak, nyilván nem lehetett egészséges a gyermek fejlődése, a környezete. Diszharmonikus család, tele gondokkal. Ez betudható egyrészt a mélyszegénységnek, és betudható a szülők hiányosságainak is. A szülők elsődleges dolga, hogy nevelje a gyermekét tisztességes emberré. Ehhez odafigyelés és szeretet szükséges, melyek itt biztos hiányozhattak. Amennyiben a szülői háttér nem tudja biztosítani a megfelelő nevelést, és ez ki is derül, fel kell tenni a kérdést, hogy a gyermeket nevelő pedagógusok, gyámügyi szakemberek hol voltak korábban? Tettek valamiféle intézkedést annak érdekében, hogy a gyermekkel szakemberek foglalkozhassanak? Kitették a csoportból. Vagyis a nagy megoldás az volt, hogy kitaszították, de segédkezet elfelejtettek nyújtani. Pszichológust például. Az nyilvánvaló, hogy a szülőknek erre nem lehetett lehetőségük, sem anyagilag, sem a hozzáállásuk miatt. Nekik lehet nem is tűnt fel annyira a negatív viselkedés, mert ez volt esetleg a természetes a családban. Egy erőszakos gyermek családi mintája nem az elfogadó szeretet. Bizony ez sem egyedülálló eset hazánkban. A lényeg, hogy a bűnösök padján lenne még hely az elkövető mellett. Az sem túlzás, ha azt feltételezzük, hogy bizony a társbűnösök áldozata maga az elkövető. Miért nem kaphatott segítséget a problémáira, hogy ne váljon gyilkossá alig 16 évesen?

Persze a gyermekpszichiátria helyzete hazánkban szintén nagyon megkérdőjelezhető. Alig vannak szakemberek, pénz hiányában szinte lehetetlenség eljutni hozzájuk. Ráadásul van egy nagyon faramuci törvény is ezzel kapcsolatban. Amikor egy gyermek viselkedésében egyértelműen látszanak a kóros jelek (skizofrén vagy pszichopata), azzal dobja ki a rendszer őket, hogy 18 éves kor alatt ilyet nem lehet diagnosztizálni. Majd betölti a gyermek a nagykorúságot, és mehet önként és dalolva kezeltetni magát… Ez maga a vicc, kár, hogy nem tudok rajta nevetni. Egyrészt korántsem biztos, hogy 18 évesen lesz betegségtudata, tehát sok esély nincs rá, hogy segítséget kérjen. Viszont a szülőket arra kényszerítik, amennyiben súlyos jeleket fedeznek fel, hogy nézzék tétlenül a történteket. Vajon kinek lesz a felelőssége, ha ez a fiatal bármit is elkövet akár még a nagykorúsága előtt vagy nem lesz hajlandó kezeltetni magát?

 

Mitől válik egy gyermek agresszívvá?

  • alacsony szocializáltsági szint (agressziógátló tényezők hiánya, alacsony frusztrációs tűrőképesség
  • erőszak a családban
  • odafigyelés hiánya, elhanyagoltság
  • szeretethiány
  • kötődés hiánya
  • erőszakos cselekmények szem és fültanúja a gyermek
  • szülői elidegenítés megjelenése a családban

child-1152327_640.jpg 

Ezek csupa olyan történések, melyeknek a gyermek elszenvedője gyermekkorában, azonban meghatározza, hogy milyen felnőtté válik majdan. Folyamatos hatások, a tudattalan pedig minden emléket megőriz, melyre vagy emlékszik, vagy a súlyosságától függően totál eltemetve, rejtetten küldi üzeneteit. Azt viszont leszögezhetjük, hogy az ilyen negatív hatásfolyamok azt is feltételezik, hogy a szülők is valami hasonlóból töltekeztek gyermekként, ezért ezt tudják továbbadni. Végül egy hosszú-hosszú lánc alakul ki, ahol ez a mintázat folyamatosan újratöltődik az újabb generációkban, míg nem születik valaki, aki ezt megpróbálja megtörni.

Ezért nagyon súlyos probléma a családon belüli erőszak, hiszen a gyermekek ebben felnőve, ezt mintaként látva vagy áldozattá vagy elkövetővé fognak válni. Főleg, ha ehhez semmilyen külső segítséget nem kapnak, pl. pszichoterápiát. Sajnos a mai szakemberek zöme vagy fel sem ismeri például a gyermekelhelyezési pereknél, és éppen a gyermek kárára tevékenykedő szülőnek ítéli a gyermeket, biztosítva ezzel, hogy a lánc ne is tudjon megszakadni.

Ugyanilyen károkat okoz a gyermeknek a szeretethiány vagy a feltételhez kötött szeretett. És itt bizony az olyan családok is elkövetik a hibát, ahol anyagi jóllétben élnek, csak éppen a szeretet helyett pénzzel kompenzálnak a szülők.

Vagy, amikor a gyermeket a pénzhajtás következtében (van, akik kénytelenek éjt nappallá téve dolgozni) nem jut ideje, energiája, figyelme a gyermekére a szülőnek. De hát ugye éppen a munkaalapú társadalom oltárán áldozzuk fel a jövőnket kormányzatunk támogatásával.

Az első három év a szocializáció, a pszichés fejlődés szempontjából rendkívül kritikus és meghatározó. Így óhatatlanul fel kellene tenni a kérdést, mennyire szerencsés, ha a gyerekek minél hamarabb, akár már fél évesen bölcsődébe kerülnek. Minden tiszteletem azoké, akik ezt jól meg tudják oldani. A saját tapasztalatom az, hogy még a testvérek között is lehet különbség ebből a szempontból. Van, aki jobban viseli, és van olyan gyerkőc, akinek a korai elszakítás traumával jár. Még sok gyermeknek a három éves kötelező óvodába járás is korai. De ez így is van rendjén, csak szabad választást nem hagynak a szülő és gyermek számára.

Popper Péter szavain mindenki nyugodtan elmerenghet, milyen korban élünk ma, hogyan is járulunk hozzá az apróbb és súlyosabb mások ellen elkövetett tettekkel ehhez az állapothoz.

Minél inkább elhanyagolja egy társadalom az emberek szocializálódását, annál agresszívebbé válik a légköre.

 

Mennyire agresszív a mai társadalmunk? Csak gondoljunk a mindennapjainkra, a nem régen lezajlott választásokra, melynek végeredményét nagyszerűen lehetett befolyásolni gyűlöletkeltéssel. Vagy gondoljunk arra, hogy a közösségi hálókon milyen módon megy a kommunikáció. Indulat indulat hátán. Ezzel az esettel sem történt ez máshogyan. Az indulatok elszabadultak, tény, hogy az eset felkavaró és normális embert nem hagy hidegen. Csak a lincshangulat semmivel sem különb, mint maga a tett.

punch-316605_640.jpg

Az sincs jó hatással a gyerekekre, amilyen filmek zúdulnak az emberre a televízió, internet világából. Erőszak erőszak hátán. Már a mesék egy része is ilyen. A sok öldöklős, lelövöm, leverem típusú videójátékokról ne is beszéljünk. 2011-ben történt Tiszaújvárosban, ahol szintén kamaszgyerek szurkálta össze osztálytársát a szünetben, mert azt hitte éppen „játékban” van. Itt olvasható.

Ezekben az esetekben a felnőttek szerepe vitathatatlan. Bár az elkövetők kamaszgyerekek. A társadalomnak változtatnia kellene a gyerekekhez való hozzáállásán, odafigyeléssel, szeretetteljes és következetes neveléssel lehet csak felülírni az ilyen tendenciákat. Ebben a mai szülőket segíteni és támogatni kellene. A gyermekvédelmi rendszerben dolgozókat, pedagógusokat folyamatosan képezni, hogy felismerjék a segítségre szoruló eseteket és valóban ott avatkozzanak be, ahol szükséges.

Az elkövető halálával már a kislányt nem lehet visszahozni az életbe. Vajon azonnal a másvilágra küldeni a nagyobb büntetés vagy hosszú évekre, évtizedekre börtönbe zárni valakit? Megszabadítani rövid úton a szenvedéstől az elkövetőt, nem elrettentő hatású. És végül:

 „Az embernek egy bűnözőtől sincs joga elvenni azt, amit nem tud neki visszaadni.”

Claude de Saint-Martin

 

Amennyiben tetszett az írás, kérlek keresd fel facebook oldalamat, ott több más cikket és érdekességet is olvashatsz. Szeretettel várlak. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujnap68.blog.hu/api/trackback/id/tr4713996186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2018.05.24. 10:07:49

Egy tömör általános összefoglaló az agresszióról:

egyvilag.hu/temakep/068.shtml

V.A. 2018.05.24. 11:23:25

Ha egy ilyen eset megtörténik, megindul a manapság kötelező bűnbakkeresés. Felelős a szülő, ja nem, az már nem is, hisz maga is csak áldozat, hiszen az is sittes lumpenproli, akkor inkább az iskola, mert hogy ki merte rúgni(az agresszív, összeférhetetlen magatartása miatt), vagy még inkább a gyámügy, meg az önkormányzat, merthogy miért nem seģített, amikor lehetett volna, felelős a falu, mert nem tolerálták, felelős a magyar társadalom, mert közönyös, meg kiközösít, felelős a rendőrség,miért nem látták a veszélyt, az orvosok, mert nem vették észre, hogy pszicho, az egészségügyi rendszer, mert nem lehetett kivizsgálni, felelős a tévé, mert erőszak van benne, és hogy azt utánozza, felelős vagy te a számítógéped eĺőtt( mert azt, gondolsz, amit gondolsz és bizonyára nácifasisztarasszista vagy emiatt), felelős a VILÁG.
És felelős a kő is. Hiszen rosszkor volt rossz helyen. És hagyta, hogy egy kéz agyonverjen vele egy nyolc éves kislányt.
Egy valaki azonban nem lehet felelős sohasem: az elkövető. Ő ugyanis a liberális píszí beszédben csak áldozat lehet. És minél förtelmesebb bűnt követett el, annál nagyobb áldozat, hiszen a társadalom nyilván annál kegyetlenebbül bánt vele előtte, szinte mindegy is, hány éves. A liberális debilizmus vallási dogmái közé nem fér bele, hogy valaki személy szerint felelős lehet a saját tetteiért. (Még mit nem, hiszen akkor mi is felelősek lehetnénk a saját tetteinkért). Felelős csak valami nagyobb, megfoghatatlanabb lehet. Az sem fér bele, hogy elismerjük: az emberi egyedek egy része megváltoztathatatlanul selejtes. Ha ezt elismernénk, akkor azt is elismernénk, hogy az általunk teremtett liberális világ nem mindenható, problémák sokaságára nem tud, és soha nem is tud majd épeszű megoldást adni.
Ez pedig már igazán nagy eretnekség volna, meg is kövezhetnének érte.

clemens 2018.05.24. 11:55:13

A halálbüntetés nem (elsősorban) a következő potenciális elkövető elrettentését szolgálja, hanem a világ - egy ponton megbomlott - rendjét hivatott helyreállítani.
Ez akkor is igaz, ha - mint minden emberi tevékenység - nem működik 100%-os pontossággal.
Inkább 2 ártatlanul kivégzett gyanúsított, mint egy bűnismétlő börtönbüntetésből szabaduló gyilkos újabb áldozata.

Új Nap 2018.05.24. 11:58:59

@V.A.: nincs olyan, hogy megváltoztathatatlanul selejtes...
Válasz pedig van mindenre, legfeljebb nem akarjuk meglátni...
A liberalizmus mai formája egyáltalán nem jó, valóban selejt... mégis sokan ebben hisznek.
Az összefüggéseket lehet tagadni, attól még vannak. Attól, hogy becsukod a szemed vagy nem nézel oda, még mindig vannak és virulnak.

Új Nap 2018.05.24. 12:01:16

@clemens: Ha te lennél az ártatlanul kivégzett, akkor is ezt állítanád? Akik gyilkolnak és felnőttek, miért nem tartja őket vissza a halálbüntetés ténye? Azért vannak helyek még a világban, ahol van halálbüntetés.

Kampfer 2018.05.24. 12:13:30

Egy gyilkosság margójára:

"A riportokból kiderül, hogy bizony ezzel a 15 vagy 16 éves fiatallal már gyermekkora óta problémák voltak, már az óvodában is egy erőszakos gyermeknek látták."

Ne legyünk már szemérmesek! Nyugodtan le lehet írni, hogy az elkövető ismét egy cigány. Szép fotók voltak a kis 'farkasferikéről', milyen jól áll a kezében a bozótvágó!
Erőszakos gyermeknek látták... Jééé, feltűnt? Zseniális! Esetleg nem kellett volna tenni valamit...?

"A bűnözés megelőzésére maga a büntetés nem feltétlen jelent megoldást. Sokkal inkább jelenthetne a nevelés."

Azért, ha ez utóbbi már nem jött össze, legalább az előbbit alkalmazzuk végre!

"Senki sem születik azért, hogy bűnöző legyen belőle."

A 'hétesi telep' vagy esetleg Csenyéte??? Ott ugyan mire születnek meg...?

"Az embernek egy bűnözőtől sincs joga elvenni azt, amit nem tud neki visszaadni."

Tehát akkor ne roppantsuk meg a gerincét? Ok. De ugye egy sötét és nyirkos pincébe be lehet vágni élete végéig, hogy még a napot se lássa???
Az ilyen selejtektől a saját szüleik vették el azt, amit ADNI sem tudtak az életüknek! Az értelmét!

Ez az egész cikk csak egy szánalmas szerecsenmosdatás!

@clemens: "Inkább 2 ártatlanul kivégzett gyanúsított, mint egy bűnismétlő börtönbüntetésből szabaduló gyilkos újabb áldozata."

Ezzel nem értek egyet. Inkább egy ártatlanul pincében rohasztott életfogytos, mint valakit tényleg tökártatlanul kivégezni! Ettől persze az egyértelmű és kirívó esetekben (mint pl. ez is, illetve számos cigányokra jellemző 'öregezős' gyilkosságok) szó nélkül feszülnie kellene a kötélnek!

@Új Nap: "nincs olyan, hogy megváltoztathatatlanul selejtes..."

Hogyne volna! Az élet nem egy példát mutatott már! Bőven van.

"Válasz pedig van mindenre, legfeljebb nem akarjuk meglátni..."

A válaszok keresése és meglelése NEM jelenti a felelősség alóli kibúvást, nem jelenti a társadalom igazságszolgáltatás iránti igényének jogtalanságát! Az ilyen elemeket, mint ez a 16 éves selejt szegregálni kellett volna már nagyon rég! A társadalom érdekében!
Kamp.

Kampfer 2018.05.24. 12:19:01

@V.A.: "Az sem fér bele, hogy elismerjük: az emberi egyedek egy része megváltoztathatatlanul selejtes. Ha ezt elismernénk, akkor azt is elismernénk, hogy az általunk teremtett liberális világ nem mindenható, problémák sokaságára nem tud, és soha nem is tud majd épeszű megoldást adni."

Egyetértek! Alapigazságot írtál le!
Kamp.

2018.05.24. 13:04:04

A migránsok a felelősek. Mert nem ők tették, Pedig az ország fele nekik drukkolt. Fel se foghatom, hogy egy keresztény országban, keresztény fehér ember ilyet tehet. Az utcán sétálva, tévét nézve, rádiót hallgatva, újságot olvasva csak azt tudtam elképzelni, hogy erre csak a migránsok képesek és csak azért nem fog ilyen történni, mert a kormányunk a helyén van. Amikor halottam a hírt, lelkesen vártam, hogy bemondják végre, hogy migráns volt az elkövető. Biztos, hogy az elkövető felmenői között nincs migráns?

sas70 2018.05.24. 13:09:23

@maxval balcán bircaman: Mert É-koreában nincs gyilkosság? Benyomtál egy szokásos ökörséget!

pajaci 2018.05.24. 13:09:39

@maxval balcán bircaman: Ja, a liberál fideszizmus társadalma.

pajaci 2018.05.24. 13:10:24

@sas70: Nem ökörség, birkaság :-)

sas70 2018.05.24. 13:11:19

@clemens: Főleg ha te vagy az ártatlanul kivégzett, vagy egy családtagod!

Cycmen 2018.05.24. 13:11:24

„Az embernek egy bűnözőtől sincs joga elvenni azt, amit nem tud neki visszaadni.”
Claude de Saint-Martin"

"A liberális mindig talál egy szellemi torzszülöttet akit idézhet alátámasztásul, a blőd nézeteihez."
Cycmen

sas70 2018.05.24. 13:12:03

@roli101: Biztos van, csak meg kell keresni!

sas70 2018.05.24. 13:12:46

@Cycmen: Mert a kereszténységben nincs ilyen példa?

sas70 2018.05.24. 13:19:43

@V.A.: "A liberális debilizmus vallási dogmái közé nem fér bele, hogy valaki személy szerint felelős lehet a saját tetteiért. "

Ezt a marhaságot te honnan szedted?

sas70 2018.05.24. 13:24:30

@V.A.: Ki és milyen alapon mondja meg, hogy ki a selejtes és milyen kógens ismérvek alapján?

Kampfer 2018.05.24. 13:29:43

@roli101: "Fel se foghatom, hogy egy keresztény országban, keresztény fehér ember ilyet tehet."

Ezt most tényleg nem fehér ember tette!

Lássuk, hát 'ferikét': kuruc.info/r/2/186111/

"Biztos, hogy az elkövető felmenői között nincs migráns?"

Lásd a cikket és a lény adatlapját!
Kamp.

2018.05.24. 13:33:08

@Kampfer, @V.A.: : Tehát van egy felsőbbrendű fehér faj, aki eldönti, hogy ki érdemli meg, hogy éljen? Ezt a Bibliában olvastam vagy valahol máshol hallottam?

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2018.05.24. 13:37:14

@sas70:

Mindenhol van, viszont a liberális rendben lesz ez rendszerszintű.

Cycmen 2018.05.24. 13:39:37

@sas70: " Mert a kereszténységben nincs ilyen példa?"

Én nem vagyok gyakorló keresztény. Krisztus jó arc volt szó se róla, de én nem fogok imádni egy zsidót.

Kampfer 2018.05.24. 13:44:07

@roli101: "Tehát van egy felsőbbrendű fehér faj, aki eldönti, hogy ki érdemli meg, hogy éljen?"

Kérlek, pontosan idézd, hogy hol írtam ilyet! KONKRÉTAN idézd, ahol ezt írtam. Továbbá itt épp egy közel sem felsőbbrendű cigány döntötte el azt, hogy egy magyar kislány ne éljen!
Ennyit rólad...
Kamp.

V.A. 2018.05.24. 13:51:44

@roli101: Nem értem a kérdésedet, nem tudom hol hallottad, ebben a cikkben és az alatta levő kommentekben biztosan nem. Talán amikor a Mein Kampfot lapozgattad unalmas téli estéiden?(Ez csak tipp) Ha szövegértelmezési nehézségeid vannak próbáld meg újra, lassan átolvasni az egészet, hátha megérted a lényeget.

Mérnork 2018.05.24. 13:53:07

@sas70:
"Ki és milyen alapon mondja meg, hogy ki a selejtes és milyen kógens ismérvek alapján?"
Az elég lehet a selejtesség bizonyítására, hogy kővel agyonver egy 8! éves kislányt!!, minden különösebb értelmezhető ok nélkül, vagy szerinted azért még adni kéne egy esélyt, hátha csak valami fatális félreértés az egész?

V.A. 2018.05.24. 14:11:30

@sas70: Nos, kógens ismérvek ebben a formában nem léteznek. Hogy ki a selejt, azt természetesen nem egyének határozzák meg, hanem a saját cselekedetei. Én például azt gondolom, hogy aki egy találomra kiválasztott nyolc éves kislányt gyakorlatilag szórakozásból egy kővel agyonver, az társadalmunk szempontjából mindenképpen selejt, amit saját cselekedetével bizonyított, tehát ki kell iktatni a társadalomból. (A Btk. erről azt gondolja, hogy max. 10 évet kaphat, mert fiatalkorú). Ugyanakkor, azokról, akik azt gondolják, hogy ez a cselekedet bocsánatos, én szintén azt gondolom, hogy selejtek. (Utóbbiakkal a Btk nem foglalkozik.)

Cycmen 2018.05.24. 14:14:45

"Lefordítom, amikor nem ad munkát, nem ad bárminemű segélyt vagy lehetőséget az önellátásra (mai világunkban már ehhez is pénz kell) egy állam a munka nélkül maradtak számára, nem lassú halálra ítélés? "

Annak aki nem hajlandó dolgozni. Nézzünk már a probléma mögé. Az előszeretettel emlegetett szegény emberek basznak dolgozni, nem is kapnának nagyon munkát mert teljesen tanulatlanok, meg nem is dolgoznának mert lusták és így is megélnek a segélyből.
A gyerekeikkel sem foglalkoznak, nem járatják iskolába, újratermelik a dologtalan segélyeseket. Bárhol mutatsz ilyeneket nekem és én ugyanott mutatok olyanokat akiket nem esz meg a szar, tehát nem lakóhely függő. Az ilyenek nem tudnak a saját házukban, udvarukon rendet tartani, elültetni pár tő krumplit ha annyira éhesek! Mert megtehetik, mert engedik nekik, mert mindig jön a segély!
És mindez a liberális hozzáállás miatt van, kemény kézzel le lehetne ezt csökkenteni!

sas70 2018.05.24. 14:57:02

@maxval bircaman balcán: Mitől lesz a gyilkosság rendszerszintű?

Lilli_Csiribiri 2018.05.24. 14:57:53

Azért nem kéne átesni a ló túlsó oldalára. Ennek az ügynek az áldozata egy kislány, akinek esélye se volt magát megvédeni.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2018.05.24. 14:59:15

@sas70:

Egy kapzsiságra épülő rendszerben az emberi élet is piaci termékké lesz.

sas70 2018.05.24. 14:59:52

@Cycmen: "A liberális mindig talál egy szellemi torzszülöttet akit idézhet alátámasztásul, a blőd nézeteihez."
Akkor olvasd el a bibliát és még pár hozzáfűzött magyarázatot, hátha találsz benne pár jó idézetet, mielőtt hülyeséget beszélsz!

sas70 2018.05.24. 15:01:13

@maxval bircaman balcán: Mert szerinted a liberalizmus kapzsiságra épül? Hol olvastál ilyet?

sas70 2018.05.24. 15:26:44

@V.A.: "A liberális debilizmus vallási dogmái közé nem fér bele, hogy valaki személy szerint felelős lehet a saját tetteiért. "
" Ki és milyen alapon mondja meg, hogy ki a selejtes és milyen kógens ismérvek alapján?"
"Nos, kógens ismérvek ebben a formában nem léteznek. Hogy ki a selejt, azt természetesen nem egyének határozzák meg, hanem a saját cselekedetei."

Ezek alapján akkor előre nem lehet, vagy nehezen lehet "debilnek" minősíteni valakit. Azt mondod a cselekedetei minősítik. Tudnál mondani egy olyan liberális államot, ahol az emberölést, a gyilkosságot nem büntetik, nem üldözik?

Amúgy pedig szerintem természetes emberi reakció egy ilyen esemény után az okok tényszerű feltárása. Miért tette, mi váltotta ki a bűncselekményt? És ez nem mentegetés, hanem tényszerű feltárás, hogy mi visz rá egy fiatalt, egy gyermek életének kioltására? Az is kérdés, hogy mivel, és hogyan lehetett volna megelőzni? Kinek kellett volna észrevennie, egy mentálisan sérült gyereket és egyáltalán volt-e valami előzetes jele annak, hogy ez a gyerek, képes ilyen súlyos bűncselekményt elkövetni? Na és a következtetések levonása is fontos, mert baromira nem elég az, hogy hát ilyen a világ és vannak őrültek. A 21. században egy fejlett társadalomban kellenek védőmechanizmusok, hogy a fiatalok ne "kattanjanak" be. Mert példák vannak sok helyen a világban, hogy ez komoly probléma és van aki "csak" öngyilkos lesz, van aki pedig másokat gyilkol. Egy társadalom mentális egészsége nem öncélú, hanem a társadalom alanyait védi, ezért szükséges.

sas70 2018.05.24. 15:33:16

@maxval bircaman balcán: Én meg neked Newtont! Tökéletes műveket írt, ma is tanulságos, csak a fizika és a matematika pár helyen már kicsit meghaladta. Mondjuk a francia forradalmat még megérte, de nem tudom, hogy Napoleon tevékenységéről miket írt volna, esetleg a New Dealről alkotott nézeteit is szívesen elolvasnám.

Cycmen 2018.05.24. 17:24:53

@sas70: Csak nyomod a debil szövegedet sas fiam. Mondtam hogy leszarom az egészet, különösen rühellem az olyanokat akik állandóan idézgetnek.
Akik pedig még faszságokat is idézgetnek azokat végképp!
És most nézz utána ennek a Saint Martin nevű köcsögnek akit idézett!
süti beállítások módosítása