Sokasodjunk…
2018. május 07. írta: Új Nap

Sokasodjunk…

...mert a haza ezt kívánja

baby-3289174_640.jpg

Demográfiai adataink évtizedek óta aggasztóak és javulás a fasorban sincs… Persze okai bőven akadnak. Most kedves régi és új miniszterelnökünk megkérdezné a nőket, hogy ugyan mire is lenne szükségük a nagyobb gyermekáldási kedvhez. Persze a kisördög megszólal bennem, hogy e látszat gesztus mögött van-e valódi érdeklődés, együttműködési szándék a szavakon túl is? Eddig nem igen láttunk erre példát.

Ha kicsit visszamegyünk az időben, elég csak az elmúlt 4-5 évbe, bizony kinyilatkoztatás arról, hogy a nők egyetlen dicső dolga, hogy szüljenek. Talán még emlékeznek arra is, amikor valamelyik nagyon okos képviselő azt találta mondani, hogy nincs semmi probléma a családon belüli erőszakkal, ha szülnek 3-4 gyermeket a nők, ez megoldódik magától… Valószínűleg nem volt szerencséje megtapasztalni a családon belüli erőszakot semmilyen formában, különben tudná, hogy egy ilyen kapcsolatban megszülető gyerekek, mind áldozatok lesznek, elvágva a normális fejlődéstől. Az erőszak sem szűnik meg csak azért, mert szül a nő, csak fokozódik. Ja persze azt se felejtsem el, hogy a gyermekvédelmi rendszerünk fog majd hozzá asszisztálni, a nő nem biztonságban és békében fog élni a 3-4 gyermekével, hanem folyamatos molesztálásnak, bántalmazásnak kitéve, akár életveszélyben is, függetlenül attól, hogy marad-e ebben a „gyönyörű” kapcsolatban vagy megpróbál kilépni a nagyvilágba, ahol csak éppen segítségre nem számíthat. A gyermeki jogok sem léteznek, hogy minden gyermeknek joga lenne a biztonságos fejlődéshez.

Na de szerencsére nem minden kapcsolat ilyen. Ettől még akadnak gondok és gátak a gyermekáldással kapcsolatban.

Talán a legnyilvánvalóbb, hogy a gyermekáldáshoz minimum kapcsolatokra lenne szükség férfi és nő között. Ez több szálon is akadályozva van. Például a fentebb említett kapcsolatokból felnövekvő fiatalok – mivel segítség nem járt nekik – a lelki sérüléseik feldolgozásához, eleve mínuszosan indulnak felnőtt életükben a párkapcsolatok terén. A bántalmazott lányokból és fiúkból, ahol a családi minta a tiszteletlenség, a gyengébbik fél (lehet nő, lehet férfi) elnyomása, megalázása, stb, bizony vagy áldozatok vagy elkövetők lesznek. Nagy eséllyel megy tovább a történet. Vagy meg sem mernek házasodni, pláne nem gyereket vállalni.

illustration-2223973_640.jpg

Most vegyünk inkább egy békés esetet. Kapcsolatra érett fiatalok kerülnek össze. Otthon édes otthon, egy vágyálom. Rendes és dolgos fiatalokról lévén szó, még akad egy kis szülői támogatásuk is az elinduláshoz, mondjuk lakástakarék formájában. Maguk is rakoskadtak félre, mivel igénybe vették a mamahotelt, de már csak vágynak az önálló életre, hiszen ez a dolgok rendje. Összeházasodnak. A következő nagy céljuk, hogy az albérletet felváltsák a saját otthonra. Annál is inkább, mert ugye kettejük fizetéséből az egyik totál az albérletre vándorol. Legalább majd a sajátjukat fizethetik a továbbiakban. A lakástakarékok mellé, amennyiben a munka és elhelyezkedés miatt elhagyták szülői otthonukat és a fővárosba vagy olyan helyre költöztek, ahol lehetőség is van, bizony elég borsos árakkal kell szembesülniük még használt lakások esetén is. Persze nem kell a legcsilivilibbet megvenni, majd felújítják… No de mikor, ha a megvételhez is minimum kétjegyű hitelfelvételben kell gondolkodniuk? Bizony, ha előrelátóak, akkor már úgy választanak lakást, hogy a leendő gyermekeikre is gondolnak, tehát a garzon felejtős. Az eredmény így vagy úgy eladósodás minimum 15-20 évre. Egyébként pedig felelősen meg tudja-e valaki mondani, hogy az elkövetkező 15-20 évben mindig lesz munkája, megfelelő bevétele a törlesztőrészletekre és a megélhetésre?

Na akkor kezdjünk is számolni! Adva van egy fiatal nő, kb. 25 éves és egy fiatal férfi, legyen kb. 30. Meddig lesznek eladósodva? Minimum 40-es és 50-es éveikig… Hmmmm. Lehet várni a gyermekáldással eddig, lehet ez idő alatt esetleg a törlesztőkön felül még takarékoskodni a gyermekáldásra, a nyugdíjukra, aztán a szüleikre (minimum négyen lesznek). Az idő is ketyeg persze, a férfiakat nem annyira, de azért a nőknél még mindig első babát szülni biológiailag bizony 25-30 között lenne a legideálisabb. Mondjuk így még a tesókra is marad esély. Negyven felett a babaprojektbe belekezdeni, a tesók lehetőségét kockáztatja. És ne felejtsük el, hogy bizony a gyermekáldás sok esetben nem is kívánságműsor.

pregnant-775036_640.jpg

Lesz, ami lesz, de belevágnak a babaprojektbe időben. Megszületik az első, mely bizony átírja az addig bevált költségvetésüket. Átmenetileg egy keresetből kénytelenek éldegélni. Magyarul a bevételük felére apad, ugyanakkor a kiadásaik jócskán megemelkednek, hiszen a gyermek után járó ellátások kb a semmivel egyenlőek. Apuka nem tud mit tenni, másod és harmad állást vállal, alig lesz otthon. A fiatal anya egyedül marad minden otthoni teherrel együtt, az apa kimarad a gyermeke életéből. És a kapcsolat ápolás nélkül marad… Szerencsés esetben nem mennek szét, de azon se csodálkozzunk, ha válás lesz a következménye. És a bajok csak fokozódnak. Így vagy úgy igencsak kérdőjelessé válnak a tesók.

Másik bravúros megoldás, anyuka megy vissza dolgozni, persze ha még van hova… Gyerkőc a bölcsibe, a háztartás terhei, a gyermeknevelés még mindig a munkaidő után ott várják az anyát egy újabb műszakra, mindenki fáradt és idővel frusztrált lesz. Anyuka és apuka kiszorul a saját gyermekük életéből, hiszen a napi 24 órából az alvási időn túli idő javát a gyermek idegenek felügyelete alatt tölti el. Nagyszülők pedig a láthatáron sincsenek, messze élnek vagy dolgoznak, hiszen 65 évesen majd nyugdíjba mehetnek, csak hát addigra a fránya unoka/unokák már lassan felnőttek lesznek. Csak mellékesen a sokat emlegetett nők negyven éve, amikor mehetnek nyugdíjba „kedvezménnyel”, hány éves unokák mellé adja meg ezt a szuper lehetőséget?

family-3090056_640.jpg

Azt se felejtsük el, hogy a gyermekek bölcsibe, oviba hurcolása hajnalok hajnalán, majd este haza, sem éppen gyermekbarát. Lehet, hogy az anyagi gondjaik megoldódnak, azonban ez a kapcsolatápolását cseppet sem fogja támogatni, sem a szülőkét egymással, sem a gyermekeikkel. Ha a szülők fáradtak, ha nincs kellő idejük egymásra, mikor tervezhetnek még tesókat, aki(k)nek a megszületése után a helyzet egyre megterhelőbbé fog válni. Anyagilag tuti. Hazánkban több (3-4 vagy még több) gyermek vállalása bizony a szegénységet vetíti elő. És ennyi gyermek mellett munkát vállalni több szempont miatt is nehéz, a munkáltatók meghallva a népes gyermekszámot, nem fognak a leendő munkavállalójuk után kapkodni. A családtámogatás pedig alig nyújt valami ellensúlyt, kivéve, ha a szülőknek messze a minimálbér feletti a jövedelmük, de ugye nem ez az általános. A nehézségek pedig kötélidegzetet kívánnak, és még az is elszakadhat a terheléstől, nő a válás esélye.

Azok a családok, akik eljutnak a válásig, újabb terhekkel fognak szembesülni. Közös otthon – közös hitel. Akár azt is mondhatjuk, hogy egy életre összeköti őket a közösen felvett hitel, mely persze a gyermeknevelést is hátba fogja támadni ilyen esetben. Ennek következtében a tartásdíj szintúgy csak a gondot fogja szaporítani. Egy korábbi írásom ezzel kapcsolatban itt olvasható.

 

Az anyák és apák megbecsülése hazánkban nem fontos, nem számít. Kormányunk szerint a nőknek csak kötelességük, hogy anyává váljanak. Persze az az ember, aki értelmesen tud gondolkodni, az nem mondja, hogy minden nőnek ez lenne a kötelessége, nem kell mindenkinek anyává és apává válni. Mindenkinek szabad döntési joga kell(ene), hogy legyen, eldönteni, akar-e gyermeket és hányat. Felelősségteljes döntés.

A fogamzásgátlás is szép kis összeget tud felemészteni, így szerényebb jövedelmi helyzetben lehet maradnak a bizonytalan módszerek, esetleg pedig az abortusz. Bár azt kifizetni sem könnyű, ha pedig nem megy, ugyan szaporodik a népesség, csak hát milyen kilátásokkal lehet majd egy ilyen nem kívánt gyermeket felnevelni...

Azonban, ha egy kormány fennen hangoztatja, hogy ő egy családbarát kormány, és bizony éppen a családok évét éljük, hozhatna valódi családokat segítő intézkedéseket végre.

family-960452_640.jpg

Mire is lenne szüksége a családoknak?

Biztonságos és élhető életre. Ez jelenti egyrészt az anyagi biztonságot, és a szeretetteljes családi kötelékeket szintén. A gyermekeknek szükségük van a szüleikre, nem az agyon frusztrált és terhelt anyákra és apákra, akik sem magukkal nincsenek tisztában, sem a gyermekeikkel. Minőségi időt tudjanak egymással naponta eltölteni, ezért a munkaidőt észszerű és család- illetve emberbarát keretben kellene tartani, ehhez természetesen élhető bérek is kellenek.

Amennyiben pedig – valamilyen okból kifolyólag – egyszülőssé válik egy család, vagy esetleg beteg vagy sérült gyermeket kell a szülőknek nevelni, plusz anyagi és egyéb támogatási rendszert kellene számukra biztosítani. A mai szint nevetséges és megalázó.

Hatékony fellépésre lenne szükség a családon belüli erőszak elleni küzdelemben. Egyrészt fontos lenne a megfelelő felvilágosítás, hogy felismerjék az érintettek, hogy miben élnek, a hatóságok pedig valódi segítséget nyújtsanak a bajban lévőknek, legyen az az anya vagy az apa.

Az anyaság elismerése, mint a jövő megalapozásának legfontosabb pillére. Ne legyen szégyen, ha egy nő pusztán anya mer lenni. Ez napi 24 órás szolgálat. Ma azért hiányzik a valódi megbecsülése, mert a kormányzatok úgy vannak vele, hogy köteles a szülő mindent megtenni a gyermekéért, még akkor is, ha egyébként ezerféle módon keresztbe teszünk az anyáknak és az apáknak, és a szülő igyekszik is áldozatokat hozni, de a teljesítőképességnek mai világunkban korlátai akadnak bőven. Tekintettel arra, hogy a munkabérek igazából nem család eltartására lettek kitalálva, nem több személy eltartásához igazítva, így a gyermekek finanszírozása bizony nem biztosított. Ezzel kapcsolatban itt olvasható egy írás: Miért is szükséges a családtámogatás? 

doctor-563428_640.jpg

Az egészségügy és az oktatás szintén szoros kapcsolatot mutat a gyermekvállalással. Egyrészt az általános egészségi állapota a magyar lakosságnak erősen aggasztó. Az okai is sokrétűek. A szegénység, a kilátástalanság vagy a túlzásba vitt munkavállalás, vagy egyszerűen a munkahelyek lékköre, a családi élet feldolgozatlan nehézségei a lelki egészséget tönkre teszik, ebből következően pedig a fizikai egészség is megromlik. És még nem is beszéltünk a helytelen életmódból, a helytelen táplálkozásból, az embereket a munkájuk során ért negatív hatásokból (váltott műszak, környezeti terhek, minimális mozgás lehetőségek) fakadó megbetegedésekről. A magyar ember pedig csak akkor megy orvoshoz, amikor már sokszor késő, mert a táppénzből még úgy sem lehet megélni, és a munkáltató gyorsan igyekszik megszabadulni a betegeskedő munkavállalóitól. A mai egészségügyi helyzet ennek kiküszöbölésére és orvoslására alkalmatlan. A jövője pedig vajon milyen kezekbe került, ha a leendő miniszter szerint a megbetegedések mögött pusztán az áll, hogy nem tartották be a fránya beteg emberek a Tíz parancsolatot… Lehet ezért is van annyi meddő pár hazánkban.

Az oktatás színvonaltalanságát pedig mi sem mutatja jobban, hogy országunk diákjai a nemzetközi felméréseken mérésről mérésre gyengébben teljesítenek. Szülőként azt is végig kell gondolni, hogy majd hogyan nevel a gyermekéből önálló, életre való, elhelyezkedésre alkalmas szakmával rendelkező fiatalt? Lehet végig gondolják a saját útjukat, és elmegy a kedvük, hogy egy általuk szeretett személyt kitegyenek ennek a jelenleg látható jövőnek.

 

Éves szabadság és a szünetek (a kulcsos gyerekek újratöltve)

Akinek gyermeke van, ragozhatja azt a bizonyos szabadságot az óvodai, majd az iskolai szünetek idejére. Majd a szülők megosztják, felváltva lesznek a gyerekeikkel, csakhogy legyen felügyeletük. Milyen szépen összejöhet a család… Persze jár pótszabadság a gyermekek után 16 éves korig, na de egy gyermek esetén a plusz két nap ugyan már, mire is elég. Komoly hét napot kap az a szülő, akinek három vagy több gyermeke van. Jó, a szünetek egyszerre lesznek mindegyiküknek. Na de ugye mindenki ismeri azt a helyzetet, hogy a munkáltató szeret rendelkezni a szabadság kiadásának felülbírálásával? A szünetek pedig sok dolgozót éppen egy időben fognak érinteni. Persze vannak jó pénzért mindenféle táborok, üdültetések a gyerkőcöknek, csak ha nincs rávaló, mert éppen a gyártósoron gürcöl anyuka és apuka napi 12 órában a minimálbéréért. Na ezek a munkák a javából családbarátok. Már éppen ideje lenne feltalálni az ezekhez passzoló bölcsődéket, óvodákat és iskolákat.

family-2610205_640.jpg

Úgy gondolom, hogy a gyermekvállalás kérdését el tudják az érintettek dönteni, hogy hány gyermeket és mikor vállalnak. Nem szerencsés dolog ebbe az intim kérdésbe belepofátlankodnia állam bácsinak. Jobban tennék, ha az életfeltételeink biztonságosabbá, élhetőbbé tételén fáradoznának, értelmes – nem egymásnak ellentmondó – törvényeket alkotnának, hogy Magyarország végre valóban jól teljesítsen, és észre vegyük végre, hogy nekik tényleg hazánk az első.

 

Amennyiben tetszett írásom, kérlek keresd fel facebook oldalamat, ott több más cikket és érdekességet is olvashatsz. Szeretettel várlak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujnap68.blog.hu/api/trackback/id/tr3613897592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrisred 2018.05.08. 16:22:31

@különvélemény: CSOK, áfa-visszatérítés: a gyerekes családok töredékét érinti
adókedvezmény: máshol meg az adóék érdemben alacsonyabb, vagy az alanyi jogon járó közszolgáltatások értéke, színvonala magasabb
munkaerőhiány: ez a kormányzati stratégia része lenne?
emelkedő fizetések: ez így csak egy lózung, a lényeg, hogyan aránylik a gyereknevelés költségeihez.

gusson 2018.05.08. 16:28:08

Egyszerűbb lett volna egy mondatban leírni:
"Nem akarok gyereke(ke)t, mert az felelősség és nem én leszek a világ közepe."
A többi üres locsogás.

élhetetlen 2018.05.08. 16:36:52

@különvélemény: „CSOK”. Most próbáld meg elmagyarázni, hogy miért is jó ebben a formában. Új lakásra akár 10 + 10, használtra 3 milla alatt. Ha a kormány a három gyerekes családokat akarná segíteni, akkor nem lenne mindegy, hogy a három gyerek elhelyeztetősége régi, vagy új lakásban történne? Ez nem családtámogatás, hanem az építőipari vállalkozások segítése. A CSOK-ot benyelte az építtető, viszont megugrottak az új lakások árai, ami értelemszerűen vitte a használt lakásokét is, tehát aki kisebb használtból nagyobb használtba ment volna, az még gyűjtögethet. (ha 200 eft/nm felmegy 300 eft/nm-re, akkor a 12 nm plusz felmegy 24 eft-ről 36 eft-re, a 24 nm meg 48 eft-ről 72 efr-re. Ezek csak hasraütött számok, mondhatnám, illusztráció).
És, az ÁFA visszatérités miatt (ezt most nem tudom micsoda), az áfacsökkentést viszont nem láttam visszaköszönni a lakásárakban. Lehet, hogy ez is csak at építkezési vállalkozókat segíti? Stb.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.08. 16:44:48

@Kánikula:

Lassú építkezés kell most, vissza kell venni a nyugat által ellopott országunkat.

2018.05.08. 16:52:11

@Midnight Run: Több erőfeszítés? Hmm..... voltál már aratni? Vagy szőlőt kapálni? Próbáld ki egyszer! Megtudod mi az az erőfeszítés.

Nancsibacsi 2018.05.08. 16:55:36

@élhetetlen: "Ahhoz hogy a húsz millát 5 év alatt összedobják, majdnem kell a férj fizetése, (én is tudom, hogy egy év nem tíz hónapból áll, ezért a majdnem). A maradék 200-ból fizessenek rezsivel együtt mondjuk, csak 130-at, és a 70-ből éljenek meg jól."
Számolj jól. Eleve a kezdőrészlet megvan a cikk szerint lakástakarékban: az minimum 5MFt. 15MFt hitelt kell felvenni - ezt kell visszafizetni+kamatokat. Ez nem lesz 20MFt 5 évre, de számoljunk vastagon. A bevétel 0.6x12x5=36MFt, ebből ha levonod a 20-at akkor marad havi 267eFt - és nincs se prémium, se fizetésemelés, se semmi plusz pénz (ez amúgy nem elhanyagolható - haverom tavaly fél évnyi fizetését kapta ilyenekben, de 3 havit én is kaptam). Nincs caffetéria, nincs semmi: csak a nettó 600.
A 130eFt nem tudom hogy jött ki rezsire - ez egy fűtéskorszerűsítés mentes családi ház rezsije, nem egy 1.5 szobás panelé. A realitás az hogy rezsi UTÁN marad 200 ezer kajára, ruhára, szórakozásra. Az meg elég 3 főre.

"Aztán majd öt év múlva lesz lakás"
Nem, MOST AZONNAL lesz lakás, mert albérletet hülyeség fizetni. Kicsi, 1.5 szobás lakás. 5 év múlva NAGYOBB lakás lesz - és jöhet a többi gyerek.

"Hát nem, nem jellemző, hogy azok a szülők, akik felneveltek akár csak két gyereket, tízmilliókon ülnek, mert lehet, hogy az ő lakáshitelük is csak mostanában járt le."
Nekem a nagyobbik 11 éves, a pici 2, és most vettünk nyaralót a Balatonnál - ami 10 milliós tétel. Tartja az értékét, bármikor eladható gyorsan - ha véletlenül a köv. 7 év alatt nem jön össze az a 30 millió ami a nagyobbik első lakására kell (majd akkori áron), akkor simán eladom ezt, és kezdőrészletnek ez is megteszi. De úgy néz ki nem lesz rá szükség.

"Nem tudom, mit tekintesz értékes munkának, én pl. a tanárokét igen."
Jaj baz, ne gyere már a tanárokkal meg a könyvtárosokkal, meg a népművelőkkel. Nekem is tanári diplomám van, mert ODA VETTEK FEL. Ott a legalacsonyabb a pontszám meg a kohómérnökin. Egyik se zseni. Aki meg zseniként olyan szakmát néz ki magának, ahol sz.rul lehet keresni, az egye meg amit főzött.

élhetetlen 2018.05.08. 16:59:43

@Nancsibacsi: Bocs, hogy végig téged próbállak cáfolni, (ami lepereg rólad), de a folyamatot kéne látni. Jól keres az informatikus. Egyik véglet. Jól keres a burkoló. Tehát nem kell a gimnázium, és a szakiskolákat is le kell butítani, egyikbe nem kell kémia, a másikba nem kell fizika. Tanulja meg a mostani ragasztóval leragasztani azt a követ, és kész. Ennyi legyen a szakma. Ez a másik véglet. Ha a kormány tervei szerint alakul a képzés, és annyi leragasztót képeznek, hogy már csak az lesz az országban, akkor mi lesz? Még a szakmák közötti átjárhatóság is megszűnik, mert itt-ott hiányzik a másik szakmában alapvetően szükséges ismeret. Ha meg valaki 17 évesen rájön, hogy többre képes, akkor majd az esti gimi, érettségi, egyetem plusz tíz év? Biztos, hogy ez a jővőbe vezető legjobb út?

Nancsibacsi 2018.05.08. 17:01:25

@élhetetlen: "Már ne haragudj, de te meg vagy zakkanva. Képzelj el egy országot, ahol csak programozók vannak, mert azok jól tudnak keresni. Nem kell tanár, nem kell védőnő, kórházi ápoló, mentős, tűzoltó, és azok ne is szaporodjanak, mert nem keresnek elég jól, és nem tudják hova tenni a gyerekeket. Így gondolod?"
PONTOSAN. Ha mindenki tudna programozni, akkor jönnének ide külföldről jó tanárok, ápolók, meg tűzoltók, hogy elvégezzék a n.ggermunkát. Nem muszáj azt nekünk csinálni - Németországban se németek az ápolók.
Tudod az a gond a fajtáddal, hogy éhen haltok, de közben az országot akarjátok megmenteni. MINEK? Nézd meg az Aldi pénztárosokat: egy év alatt megduplázódott a fizetésük, mert SZÜKSÉG VOLT RÁJUK. Nem volt aki kinyissa a boltot - hát adtak nekik sok pénzt. A tanár, a védőnő (az mi a f.sznak?), az ápoló, a tűzoltó akkor keresne jól, ha nem lennének elegen. Viszont még jelenleg is sokan vannak, illetve sz.r minőségű munkát végeznek, amire egyre kevesebb az igény. Ezért járnak egyre többen MINŐSÉGI magánsulikba, MINŐSÉGI magánklinikákra, ahol MINŐSÉGI munkát végző dolgozók vannak, és nem a kontárok kiabálnak, hogy több pénz kell nekik.

Melee 2018.05.08. 17:03:03

Az a baj a posztolóval, hogy rossz helyről választ példát. Ott van Ráhel. Pár éve mikor Kövér Laci bácsi aggódott a nemzet sorsáért, jó magyar anyaként rögtön teherbe esett. Bár a számok azt mutatják, hogy inkább fordítva történt, de eredmény a lényeg. Egyébként meg hinni kell a tízparancsolatban, az mindent megold, ahogy a miniszterünk mondja. Tiborcnak is szépen megoldotta a 13 milliárdos lámpaügyet, hogy tudja eltartani egyetlen porontyát.

Nancsibacsi 2018.05.08. 17:07:33

@élhetetlen: "Nem csak az a támogatás, amit kifizetnek egy gyerek után. Olyan ország meg sok van, ahol van a bérekből megfizethető bérlakás"
De ez engem pont nem érdekel, mert van sajátom. Ilyen helyekre menjenek a szegények, akiknek nincs olyan szakmája, amely magas hozzáadott értéket tudna termelni.
A saját lakás meg máshol mocskos drága. Az ami nálunk 30-40 millió, az pl. Zürichben 250-300 millió. Annyival meg nem keresnék ott se többet.

"ahova nyugodtan szülhetsz, biztonságban vagy"
Mert itt nem? Ki fog megharapni?

"és amíg keveset keresel, addig kisebb, ha már többet, akkor nagyobb lakást bérelsz"
Azt itt is megteheted. Csak míg Londonban nem büdös - MERT NEM LÁTJÁK AZ ITTHONIAK -, ha 3 pakisztánival közösen bérelsz egy SZOBÁT 2 ággyal, addig itthon GÁZ szobát bérelni. Holott pl. én is szobát béreltem közel 10 éven keresztül a pályám kezdetén.

"És, ha megszorulsz, akár a szociális háló terhére fizetik a bérleti díjadat."
Örök élet, ingyen sör... Egyébként: aki ingyenélni akar, az menjen csak külföldre. Itt nincs rá szükség.
"És, ha belegondolsz, ez egy húsz éves projectnél (egy gyerek felnevelése) lehet, hogy komolyabb támogatás, mint a pár éves, gyed, gyes."
Ja, pl. a 18 éven keresztül kapott családi adókedvezmény pont ilyen. Meg a CSOK. Hol is van ilyen? Nem jut eszembe...

czerka 2018.05.08. 17:07:55

Sose volt megfelelő az idő a gyerekvállaláshoz. Nagyszüleim az első világháború idején és röviddel utána, a szüleim a második világháború vége felé és a legdurvább Rákosi-érában születtek. Akkor picit nehezebb volt. Szerintem. Ma az az emberek fő problémája, hogy évente tudnak-e venni új ájfónt és hogy a fapados légitársaságoknál fizeti kell, ha egymás mellé akarnak ülni a család tagjai.
Nem keresnek jól a magyarok, de hogy ma nehezebb lenne gyereket vállalni, az nem igaz.
Orbánékat nem csípem, de az tény, hogy a gyerekeseknek, családoknak kedveznek az adórendszerrel.

Nancsibacsi 2018.05.08. 17:11:16

@élhetetlen: "Jól keres az informatikus. Egyik véglet. Jól keres a burkoló. Tehát nem kell a gimnázium, és a szakiskolákat is le kell butítani, egyikbe nem kell kémia, a másikba nem kell fizika. "
Már ne haragudj de ebből a hablatyból csak annyit értek, hogy ZORBÁN TAKAROGGGGGY! Mert kb ennyi a mondanivalód. Hoztam egy példát hogy relatíve magas - azért nem túl magas, van rá fél éves tanfolyam is - képzettséggel jól lehet keresni. Belekötöttél. Hoztam olyat, hogy szakmunkásképzővel jól lehet keresni. Most ebbe is belekötsz - mert k.rvára sokra menne a kémia tudásával a burkoló... - láttál te már élőben csemperagasztót?
Tudod mit: érezd magad NAGYON SZARUL, MINDEN NAP! Részemről a vita itt lezárva.

élhetetlen 2018.05.08. 17:33:37

@Nancsibacsi: Értem. Alap, találkozik két fiatal, családot akarnak alapítani, és úgy kezdődik az egész, hogy van már 5 millájuk lakástakarékban. Vagy nincs. Van 600 eft-s kereset. Vagy nincs. A 130 úgy jött össze, hogy nem öt millával indulnak, hanem nulláról, albérletben. Mert tudod, az igaz, hogy nem érdemes albérletre költeni, de a semmiből megvenni az első lakást, önerő nélkül, az nem megy. Tehát albérletben kéne összegyűjteni akár a lakástakarékot, akár máshogy az önerőt. „Nekem a nagyobbik 11 éves, a pici 2, és most vettünk nyaralót a Balatonnál - ami 10 milliós tétel.”. Ez a baj veled, hogy az, hogy ez neked összejött, azt állítod, hogy mindenkinek összejöhet. És leszólod azt, aki ezen viszonyok között, ami most van, még valami belső indíttatásból mégis tanítani, vagy beteget ápolni akar. Ez meg érdekes, „Nekem is tanári diplomám van, mert ODA VETTEK FEL. Ott a legalacsonyabb a pontszám”. Tehát saját bevallásod szerint nem vagy túl okos, de zseniális, jól kereső informatikus lettél. Vagy jól fested magad, és beeszik a főnökeid?
„Aki meg zseniként olyan szakmát néz ki magának, ahol sz.rul lehet keresni, az egye meg amit főzött.”. Ja. És tanítja a gyerekeidet, mármint, ha itthon élsz, és te ezért mélyen lenézed, és lekezeled. Bravo, sikerember!

élhetetlen 2018.05.08. 17:58:25

@Nancsibacsi: Hú, nem kicsit engedted el magad. „Ha mindenki tudna programozni, akkor jönnének ide külföldről jó tanárok, ápolók, meg tűzoltók, hogy elvégezzék a n.ggermunkát.”. És ez hogy fog összejönni, ha már a gimnáziumi férőhelyek számát is célirányosan csökkentik, mert burkoló kell? Nem érzed a zavart az erőben?
„Tudod az a gond a fajtáddal, hogy éhen haltok, de közben az országot akarjátok megmenteni.”. Nem tudom, mit értesz a fajtám alatt, de ha a gondolkodni is képes embert, akkor nem veszem zokon. És miért halnék én éhen?
„A tanár, a védőnő (az mi a f.sznak?), az ápoló, a tűzoltó akkor keresne jól, ha nem lennének elegen.”. Nincsenek elegen, és az, hogy te nem látod, arról csak te tehetsz. Hogy a „MINŐSÉGI magánsulikba, MINŐSÉGI magánklinikákra” az egyre többen, az nagyon kis százaléka az ország lakosságának, és azt sem tudod, hogy, ha egy szívműtétre lenne szükséged, nem vállalják a minőségi magánklinikán, és ha vállanák is úszna a 10 milliós nyaralód, és lehet, hogy elég sem lenne. Nem biztos, hogy ártana, ha gondolkodnál is.

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2018.05.08. 18:10:54

@Nancsibacsi: Te vén fideSS csicska Te! Hogy basszon meg egy csoport hosszúfaszú nigger migráns a ravatalodon ! :D

Armatúra 2018.05.08. 18:15:43

@Nancsibacsi: Elkéstem, de válaszolok. Az első példám a fejlett nyugati államok vezetőinek válasza. Ebből is kiderül, hogy milyen találékonyak.

Armatúra 2018.05.08. 18:23:38

@roli101: Nem az országot. Ha van gyereked és neki is lesz, meg annak is, etc., a kérdés, hogy miképpen lesz nyögdíj,-akár magán is - és általában milyen lesz a népesség korfája. Az a baromság, hogy párt ideológiai kérdést csinálunk a jövő generációk életesélyeink alakulásából. Nem tagadva, hogy aki ellenzéki, annak Viktorkám iránti -sokszor nem is alap nélküli -ellenszenve avtomatice felülírja a józan gondolkodását. Ez nem bűn, de nem is O.K. A nagy Kóka mondását idézem. "Itt és most térjünk magunkhoz!" Üdv.

csakférfi 2018.05.08. 18:25:11

@chrisred:
Nem öregem azért mert ott is kevesebb a gyerek.
Bizonyított hogy a jòlét és a kényelem a gyerekvàllalàsi kedvet csökkenti.
Nem csak nàlunk.

chrisred 2018.05.08. 18:28:12

@Nancsibacsi: Ja, jönnének a külföldiek tömegével - magyarul tanítani. Egyéb elmés ötlet?

chrisred 2018.05.08. 18:29:38

@csakférfi: Ez nem bizonyított tény, lásd az európai népességrobbanást az ipari forradalom kezdetétől.

Visceroid 2018.05.08. 18:35:10

@laci_52: "Az állam nem belepofátlankodik a gyerekvállalásba, hanem segíti azt. "
Ha te mondod ecsém, biztos úgy van.

"A cikk pesszimizmusa ma már nem időszerű: egyre könnyebb munkát találni, gyorsan nőnek a bérek. "

Anyád!

"A 25-30 éves fiatalok szülei általában már biztos egzisztenciával rendelkeznek és - a nagycsaládokat kivéve -hatékonyan tudják segíteni gyermekeiket. "

Persze vazze. Tetszik ez az olló. Minél szarabb az ország, annál hamarabb kellene gyereket vállalni! 10 év múlva, amikor már túl leszünk pár államcsődön, akkor meg a 18-25 éves párok csináljanak 4-5 gyereket, mi? Vegyétek már észre, az ország halott! Ide ép eszű fehér ember nem csinál gyereket! Akiket pedig a propaganda behülyített, azok meg majd saját mocskukba fognak belefulladni, miután a saját gyerekeik otthagyják őket a szarban, és meg is érdemlik! Felelős ember ebbe az országba nem csinál gyereket!

élhetetlen 2018.05.08. 18:46:22

@Nancsibacsi: „De ez engem pont nem érdekel, mert van sajátom.”. Kb. ez a különbség kettőnk között, hogy én akkor is látom, hogy Magyarországon nincs biztonságos lakásbérleti rendszer, és ez probléma, ha nekem is van sajátom. És újra, igen, magas hozzáadott értéket csak te adsz, de ezt már megbeszéltük, Nevetséges.
„ahova nyugodtan szülhetsz, biztonságban vagy" „Mert itt nem? Ki fog megharapni?” Senki nem fog megharapni, legfeljebb felmond a tulaj, ha szülsz a bérelt lakásba, mert nincs mögötted a jogi háló, de ezt biztosan nem érted. A családi adókedvezményt csak a jól keresők tudják használni, a CSOK-ról meg már leírtam, hogy miért pofon a szarnak a családtámogatás szempontjából. élhetetlen 2018.05.08. 16.36.52.
A másik leveled. Te nem érted, hogy olyan szakemberek kellének, mint szakemberek is , akik megtanultak tanulni is. Erre jó a gimi. Gimi után is lehetne szakmát tanulni, ha nem ilyen lenne a közfelfogás. És igen, egy burkoló is sokra mehetne a kémiai tudásával, ha abban benne lenne, hogy milyen anyagok működnek együtt, melyek bontják le egymást idővel. És, ami a lényeg, hogy ha megtanulnának tanulni is, nem csak ragasztani, az azt jelentené, hogy követik a szakmájuk technológiai változásait is, esetleg. Akkor nem fordulna elő, ami nálunk húsz éve megesett, hogy a helyi vízvezeték szerelő nem tudta, hogy falon kívüli csövekkel is lehet szerelni, szétverette a fél házat, mert csak úgy lehet fürdőszobát csinálni. Te ezt nem érted, nem is akarod érteni, hogy mi lehet a különbség, mester, és mester között. Egyébként köszönöm a jókívánságot, te meg maradj így!

A csapos közbeszól 2018.05.08. 19:33:18

Hát nem olvastam végig a posztot mint ahogy a sok hozzászólásból is csak szemezgetni tudtam, hiába kezdtem el olvasni 15 óra körül. A sokk itt óra hosszat kommentelőnek nem kellet elmenni a gyerek(ek)ért a suliba/oviba, nem kellett utána bevásárolni, hazavinni, elpakolni esetleg kaját adni a porontyoknak.

Helyette inkább döntök magukból a fél igazságokat mintha fizetnének érte.

Nos lelehet fektetni bemelegítésnek pár alapigazságot:
- az ország / társadalom / családok gyerekvállalási kedve fordítottan arányos az általános életszínvonallal. Ezen nincs mit csodálkozni teljesen logikus folyamat.
Egyrészt minél rosszabb körülmények között él annál kevesebb költeni valója marad szórakozásra és más úri huncutságokra, tehát marad az éjszakai huncutkodás amikor is csak dúrbele van, védekezésre még akkor sem költ ha egyáltalán eszébe jut.
Másrészt akinek meg megadatik, hogy jobb körülmények között éljen, az idővel eljut odáig, hogy inkább kevesebb gyerek legyen, de annak lehetőleg mindent megtudjon adni.

különvélemény 2018.05.08. 19:36:56

@Midnight Run:
Arról nem tehet a kormány, hogy a "világbajnok" támogatás mellett sem születik gyermek.

Persze lehetne bevezetni az ellenzéki pártok többsége által nyomott szarságot, emeljük a családi pótlékot az egekbe.
Ekkor természetesen beindulna a megélhetési gyerekgyártás, de abban még a legliberálisabb szociológusok is egyetértenek, hogy ez csak a szegénység újratermelésében segítene, az országon nem igazán.
Bár lehetne mutogatni a születésszámot, mint a migránsországokban.

mh1973 2018.05.08. 19:51:23

@különvélemény: ezt úgy írod mintha a családi adókedvezmény rendszere nem bukott volna meg az elmúlt 7 évben! Ráadásul a világválság közepén laza 5000-rel több gyerek született, mint 2017-ben és az idei statisztikák is csökkennést jelez előre.

A csapos közbeszól 2018.05.08. 20:08:06

Hát nem olvastam végig a posztot mint ahogy a sok hozzászólásból is csak szemezgetni tudtam, hiába kezdtem el olvasni 15 óra körül. A sokk itt óra hosszat kommentelőnek nem kellet elmenni a gyerek(ek)ért a suliba/oviba, nem kellett utána bevásárolni, hazavinni, elpakolni esetleg kaját adni a porontyoknak.

Helyette inkább döntök magukból a fél igazságokat mintha fizetnének érte.

Nos lelehet fektetni bemelegítésnek pár alapigazságot:
- az ország / társadalom / családok gyerekvállalási kedve fordítottan arányos az általános életszínvonallal. Ezen nincs mit csodálkozni teljesen logikus folyamat.
Egyrészt minél rosszabb körülmények között él annál kevesebb költeni valója marad szórakozásra és más úri huncutságokra, tehát marad az éjszakai huncutkodás amikor is csak dúrbele van, védekezésre még akkor sem költ ha egyáltalán eszébe jut.
Másrészt akinek meg megadatik, hogy jobb körülmények között éljen, az idővel eljut odáig, hogy inkább kevesebb gyerek legyen, de annak lehetőleg mindent megtudjon adni.
Természetesen mindkét folyamat az adott társadalom szintjétől függően jelentősen eltérhet a világ különböző pontjain.

- ha valaki pontosan meg akarja tervezni a gyermek vállalást és azt gazdaságilag is alá akarja támasztani akkor szinte sohasem lesz jó időpont, tehát vagy egy gyereke sem lesz, vagy csak egy. Túl sok ismeretlen vagy az egyenletben, úgy hogy "Szerencse fel!", csak így megy.

Sorrybori77 2018.05.08. 20:13:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Minden normális ember nem nem normálisozza le azt, aki nem akar gyereket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.08. 20:17:48

Ha nem tetszenek, nem kötelező ám igénybe venni az állami népesedéspolitikai intézkedéseket. És akkor fikázni sem kell őket, főleg nem olyanoknak, akik eleve nem is akarnak gyereket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.08. 20:20:11

@mh1973:

"Ráadásul a világválság közepén laza 5000-rel több gyerek született, mint 2017-ben és az idei statisztikák is csökkennést jelez előre."

Nyilván a családi adókedvezmény nélkül több született volna. Logikus.

különvélemény 2018.05.08. 20:22:54

@mh1973:
Ja, mint a világ összes fejlett országában, sőt, a gazdag Japánban ez már évtizedek óta tart.

De a poszt arról szólt, hogy a kormány szar, mert nem ad lótúrót sem, ami többszörösen cáfolva lett.

És most tovább próbálkozik a kormány.
Ha neked jobb ötleted van, írd meg a kormánynak, biztos szívesen fogadják.
De ne annyit írj, mint ami a cikkben van, ami pontosan 0 javaslatot tartalmaz a probléma megoldására, a full demagóg és néhol hazug fröcsögés mellett.

Sorrybori77 2018.05.08. 20:28:59

Abban a pillanatban, amikor a jövendőbeli gyermekember beleegyezése nélkül világra hozzátok őket felelősek vagytok értük, és ezzel egy időben megszűnik a panaszkodáshoz való jogotok is, legyen az politikai, gazdasági vagy bármi egyéb más nem tetszés kinyilatkoztatása.

mh1973 2018.05.08. 21:02:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem mondtam, de tény hogy túl sokat nem értek el vele... A létbiztonság, vmint az oktatás és eü nagy mértékű támogatása inkább ösztönözné a magyarokat, mint a kilátástalanság, amikor egyik napról a másikra élnek és minden reggel a kivándorlás gondolatával ébrednek fel, mert 120e nettóból csak éhenhalni lehet, nem családot alapítani!

agarik 2018.05.08. 21:04:40

@különvélemény: Jobb ötletem van. Olyan, ami nem csak a havi nettó 500,000-t keresőknek kedvez. De nem érdekli a fideszkdnp-diktatúrát. Kormány ugye nincs, hiszen teljhatalomnál, amit senki sehogy nem befolyásolhat, nincsenek fékek, ellensúlyok, jog, ott diktatúra van. Plusz nálunk még a pártfegyelem miatt párt sincs, csak egyszemélyi diktatúra.

mh1973 2018.05.08. 21:08:26

@különvélemény: a külső környezet a lényeg, amit eddig csináltak és most találtak ki annak nincs értelme. Gondolj bele pl egyetemista lányokat akarnak rávenni a szülésre, tehát állami pénzen 10 millióért kiképezünk egy gyógyszerész lányt, hogy aztán 23 évesen friss diplomával elküldjék szülni, lehetőleg mindjárt hármat és akkor a diákhitelt is elengedik, meg a hitel egy részét és még csokot is kapnak. A férj ezalatt egy szem keresőként kidolgozza a belét, anyuka meg ott áll 32 évesen 3 gyerekkel a munkaerőpiacon mint munkanélküli, ráadásul 3 kiskorúval minden héten ott lebeg a feje fölött a táppénz veszélye. Ki fogja ezt az anyát alkalmazni és mennyi fizetésért és hány órában??? Az 55 éves anyuka hogy fog besegíteni, az apukáról nem is beszélve, akik 65 éves korig dolgozhatnak. Ennek van bármi értelme??? Ezalatt a társadalom egy bizonyos rétege már nyolcat szült, akiket egyre nagyobb számban mi fogunk eltartani adófizetők, akkor is ha nekik csak 12-13e Ft családi pótlék jár gyerekenként. Jó lenne ha a minőségre figyelnénk minden szinten és nem a mennyiségre. Focis példával élve hiába van papíron 200e focista gyerek a 10 évvel ezelőtti 120e-rel szemben, ha a foci semmit nem javul! Jó edzők és képzések kellenek és nem ilyen izzadtságszagú, fentről kierőszakolt lépések sorozata.

chrisred 2018.05.08. 21:08:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Vagy ha esetleg a családi adókedvezményt nem ellensúlyozták volna áfaemeléssel és a családi pótlék reálértékének csökkentésével.

Ad Dio 2018.05.08. 21:49:10

Most komolyan a politikától függ a gyermekvállalás??? Ez teljesen komoly?!?!? Csak szólok, hogy a rákosi-érában is születtek gyermekek, pedig annál rosszabbat aligha lehet elképzelni... a gyermeket a jövőnek szülöd, nem a jelennek... nem tetszik ami van? Akkor egy MÁSIK fajta jövőnek szüld őket és bizakodj meg dolgozz... vagy ha nem teszed, akkor az egész csak picsogás és kifogás keresés... azt megértem ha valaki nem akar gyermeket... mercsak... szíve joga... de hogy a politikára mutogasson... horribile dictu...

csakférfi 2018.05.08. 21:49:55

@chrisred:
Akkor miért vàllalnak kevesebb gyereket itt az "angolszàsz" kulturkörben?
De bizonyított.

Ad Dio 2018.05.08. 21:50:30

@chrisred:

gázár emelés is volt, meg autópálya bérleti díj emelés is... csak szlok, nehogy elfelejtsd...

Budapest a kutyaszar városa 2018.05.08. 21:54:09

@Kánikula: Sose lesz, pláne az ablakon kidobott és szétlopott, a Marshall-segéllyel felérő euró milliárdok bűnös elvesztegetése után, ami a felcsúti zsebhitler örökös történelmi bűne lesz !

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.05.08. 22:21:30

Na akkor kezdjünk is számolni! "
Ja.pont tizmillioval több számolni való van min a szocik idejében.es a kamat meg ötöde.

Mennyi időre fognak eladosodni?
Kevesebb ideig mint a svájci hitelesek.
Pöttyet.
Na lapozzunk.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.05.08. 22:24:20

@mh1973: ezt úgy írod mintha a családi adókedvezmény rendszere nem bukott volna meg az elmúlt 7 évben!"
Egyutt bukott orbannak.
Ja nem.
Hat bmeg neket oszt van bajotok.

Advanced Flight 2018.05.08. 22:27:22

@élhetetlen: de hát ezeknek ez a nagy életbölcsessége. "Mennyé programozónak és majd jól fogsz keresni, gecc." Odáig már el sem jut az agya, hogyha ez tényleg megtörténne és pár év alatt mondjuk százezer új informatikus rászabadulna az ágazatra, a béka segge alá zuhanna a fizujuk is. Na, mindegy.

kosapeve 2018.05.08. 22:34:38

@csakférfi: @roli101: Hazádnak rendületlenül légy híve oh magyar;!!!
Talán ismerős? Sajnos már értem, hogy miért van kevés gyerek! Szent János Pál pápa mondta az európai civilizációról. Megdöbbentő, hogy a gyermek sok embernél a megéri nem éri meg kategória. Mi a feleségemmel 8 gyermeket nevelünk, de ilyeneken még nem gondolkodtunk. S igen sokszor holtfáradtak vagyunk, de egy mosoly, egy vicces jelenet stb. mindenért 8-szorosan kárpótol. De természetesen nem lehet felelőtlenül gyermeket szülni. De olyan sem lesz, hogy most minden tökéletes, s majd most. Aki kifogásokat akar keresni, az nyilván fog is találni. Bátorság! Fiatalon egyébként sokkal bölcsebb gyereket vállalni, mert akkor még rugalmasabb és bátrabb is az ember. (Ez tapasztalat!)
Szerintem egyébként a legnagyobb baj a kapcsolatok meggyengülése. A gyereknevelés nem magányos műfaj! Egy édesanya és egy édesapa kell hozzá. A gyerekeknek, a családnak biztonság kell, hogyan merjen a nő (direkt nevezem most így) gyermeket szülni, ha férfi nem akarja elvenni? S fordítva, hogyan akarjon gyereket egy férfi, ha a nő nem akar hozzá feleségül menni? Egyébként ma érték-e a társadalomban az édesanyaság vagy az édesapaság? Én azt látom, s nyaltan kell fogalmazni, hogy az emberek többsége önző, s nem akar magának "kényelmetlenséget". (még élni akarok, most tudok jól keresni, nem adhatom fel a karrierem stb.) S azt is ki kell mondani, hogy valóban a nők "feladata" a szülés, de a férfiaknak ott kell 110 %-ban mellettük.
Tehát a recept: Felelős házasság (persze igazi Isten előtt köttetett, s nem egy jogi aktus, amely felbontható, + főleg ha már házassági szerződéssel mennek bele a házasságba)
Tudatos, felelős, szeretetteljes gyermekvállalás.
S végül az állam ebben segíthet, de a döntések, jó lépések az édesanyákon és az édesapákon múlnak.
Végszó: Mi azt hisszük, hogy az élet Istentől kapott ajándék! Lehet-e ennél szebb?

csakférfi 2018.05.08. 22:36:16

@chrisred:
"számok azt mutatják, mi, európaiak nem lehetünk nyugodtak.

– Az uniós tagországok nem mutatnak egységes képet, ha termékenységi viszonyaikat, vagy a születésszám csökkenésére adott válaszokat vizsgáljuk. Németországban évtizedek óta nagyon kevés gyermek születik, ez magyarázza azokat a törekvéseket, amelyek szerint bevándorlással kell megelőzni a népességfogyást. Újabban hasonló gonddal kell megküzdeniük a hagyományosan családcentrikus déli államoknak. Olaszországban, Spanyolországban vagy Görögországban napjainkra drámai mértéket öltött a termékenységi ráta csökkenése. Ezzel szemben Franciaország, az Egyesült Királyság, Írország és Skandinávia nem érzékeli igazán a népességcsökkenés fenyegetését, hiszen az életkor meghosszabbodása egyelőre kiegyenlíti a születés- és a halálozási szám másutt tapasztalható különbségét."

www.demokrata.hu/hir/kulfold/demografiai-tel-europaban

:)

csakférfi 2018.05.08. 22:43:57

@kosapeve:
51 éves vagyok.
1 sajàt gyermek 20 év hàzassàgbòl.
2 nevelt a màsodikban.
Ez 7. Éve ....màrmint a màsodik.
Ha a a mostani feleségemet veszem el elsöre.....gyanítom a gyerekszàm ugyanaz lenne....vagy több.
Nem pénz és nem kényelem kérdése a gyerekszàm.
Ezt csak a "hisztérikàk".....a poszt terjeszti.
A "hit" nagy úr.
Irracionizàl egyszerü igazsàgokat.
Tehàt a poszt rosszhiszemü és hazug.
:)

csakférfi 2018.05.08. 22:47:46

@Ad Dio:
Szia!
Most éppen megint egyetértek!
:)

csakférfi 2018.05.08. 23:05:29

@Sorrybori77:
Sajnos akii nem akar gyermeket.....az nem normàlis.
Ugyanis az "élet" lényege az utòd.
Nem bonyolult.
"Ha a környezet baràtsàgos,akkor a sejt a szaporodàst vàlasztja......ha ellenséges,akkor a túlélést".
Biològiai alaptétel.
Az hogy néhàny ember ezt a "vilàgot" ellenségesnek làtja......nem veszödik a gyerekekkel.....az elmebaj enyhe tünete.
:)

ubermeister 2018.05.08. 23:19:58

Nem kellene elfelejteni hogy a gyerekek 15+ százaléka külföldön születik, érdekes hogy ott rögtön nagyobb lesz a termékenységi ráta mint mo.-n

agarik 2018.05.09. 00:44:04

@FILTOL: A svájci hitelek még mindig nem futottak ki.
De való igaz: mivel mennek az utcára épp mostanság éhenhalni, már nem sokáig fognak panaszkodni miatta. És Pártunk gondoskodik majd róla hogy legközelebb a csóró mg hamarabb megdögöljön, nem ám elhúzni ilyen sokáig a dolgot.

chrisred 2018.05.09. 05:33:16

@csakférfi: Először is: létezik egy civilizációs folyamat a fejlett országokban, aminek a fő elemei az aktív időszak kitolódása és az ellátandó munkakörök specializálódása, differenciálódása. Az új generációknak egyre több időt vesz igényben, hogy megszerezzék a szükséges gyakorlatot és szakértelmet, hogy ezekben a specializált munkakörökben konkurrenciái legyenek az idősebb korosztálynak. Egy húsz éves betanított munkás könnyebben tud pótolni egy hatvanévest a szalag mellett, mint egy húsz éves friss diplomás egy hatvanéves marketinges szakértelmét, tapasztalatát és kapcsolati hálóját az adott szakterületen. Mindez azt eredményezi, hogy az új korosztályok egyre később képesek önálló egzisztenciát teremteni, ennélfogva a családalapítás lehetősége is egyre később érhető el. Ugyanakkor az emberek biológiai adottságai nem sokat változtak, a termékenységi időszak ugyanaz maradt, csak egyre rövidebb idő jut az új családoknak a gyerekvállalásra.

Másodszor meg: statisztikákkal bizonyított tény, hogy ezt a civilizációs trendet a nyugat-európai országok önállóságra, saját felelősségre nevelt polgárai sokkal jobban viselik, mint a volt szovjet blokk társadalmai, akiket évtizedeken keresztül állami rabszolgáknak képeztek, önálló akarat és lehetőségek nélkül. Kelet-Európában sokkal drasztikusabban visszaesett a születésszám és a termékenységi ráta.

hotredchili 2018.05.09. 05:58:45

@különvélemény: akkor semmi probléma, minden nagyon szép, minden nagyon jó. Miről kell a nőkkel megegyezni? Lesz itt népszaporulat megegyezés nélkül is.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.09. 06:11:07

@Sorrybori77:

A normális ember kimondja az igazságot, akkor is, ha az fáj.

chrisred 2018.05.09. 06:57:41

@Ad Dio: Az nem speciálisan gyermekes családok terhe.

különvélemény 2018.05.09. 07:07:52

@mh1973:
Ezek mind általánosságok, nyugaton is igazak, és semmi közük a kormánystratégiához.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.09. 08:15:40

@mh1973:

OK, de mégis mit tettek a most nagyon okos szoclibek, amikor kormányon voltak? 30%-os inflációt, drasztikus államadósság-növelést (53%-ról kb. 80%-ra GDP-arányosan), majdnem államcsődöt.

A kivándorlásról meg te is tudod, hogy más poszt-szoc országokban még nagyobb. Ahogy azt is tudod, hogy nem a Fidesz-kormány miatt indult el, hanem azért, mert akkor vált szabaddá az EU-s munkavállalás.

Aztán meg a fertilitás csökkenése minden fejlett országra jellemző, nem csak Magyarországra. A németeknél, az osztrákoknál ugyanúgy megvan, ott valahogy mégsem a kormányt hibáztatják ezért. Ahogy érdekes módon a szoclib-kormányokat sem hibáztatták azok, akik most az Orbán-kormányon kérik számon a csökkenést.

Ad Dio 2018.05.09. 08:18:03

@chrisred:

Akárhogy is csűröd csavarod, sajnos a számok ez esetben nem a te oldaladon állnak. Ma sokkkal JOBB a családosoknak - főleg ha dolgoznak és keresnek is - mint a Fidesz előtt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.09. 08:19:07

@agarik:

"teljhatalomnál, amit senki sehogy nem befolyásolhat, nincsenek fékek, ellensúlyok, jog, ott diktatúra van."

Az ám, dúl az orbáni diktatúra. Azért tüntizhetett a csőcselék a Kossuth-téren, persze csak addig, amíg egy kis eső el nem mosta őket. Amit nyilván Orbán rendelt meg. Azért pofázhatsz itt habzó szájjal.

"Plusz nálunk még a pártfegyelem miatt párt sincs, csak egyszemélyi diktatúra."

Az ám, mint Rákosi idejében, személyi kultusz van. Nem láttad, hogy minden közintézmény falán kinn lóg Orbán arcképe?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.09. 08:23:27

@chrisred:

"Vagy ha esetleg a családi adókedvezményt nem ellensúlyozták volna áfaemeléssel"

Az ÁFA emelése mindenkit érintett, így a családosok relatíve mindenképpen jobban jártak a családi adókedvezménnyel.

"és a családi pótlék reálértékének csökkentésével."

Ezt több mint kompenzálta a családi adókedvezmény.
Már írtam többször: nem az a cél, hogy olyanok szüljenek, akik majd az állam nyakára hagyják a gyereküket. Ne olyanok szüljenek, akik csak a farkukból élnek.

Persze tudom, Gyurcsány és a többi szoclib kormány ideján kolbászból volt a kerítés is, tejjel-mézzel folyó Kánaán volt az ország, a nők meg sorozatban szülték a gyerekeket.

Gyurcsány for prezident! Éljen Gyurcsány! Éljen a Párt!

chrisred 2018.05.09. 08:38:05

@Ad Dio: Látom, te is csak annak a statisztikának hiszel, amit saját magad hamisítasz :). Bárhogy csűröd-csavarod, abból lehetne megállapítani, hogy sokkal jobb a családoknak, mint 2010 előtt, hogy sokkal többen alapítanak családot, magyarán sokkal több gyerek születik. Ez meg tényszerűen nem igaz.

Ad Dio 2018.05.09. 08:44:51

@chrisred:

Hány gyereked van Kicsirigó?

chrisred 2018.05.09. 08:52:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az áfaemelés mindenkit érintett, ugyanakkor az is tény, hogy a gyerekvállalás-gyereknevelés többletköltséggel jár egy családi háztartás számára, tehát náluk ennek a többletköltségnek az áfatartalmát is be kell kalkulálni.

A családi pótlék reálértékének csökkenése is mindenkit érintett, nem csak azokat, akik a farkukból élnek, a dolgozó emberek családjait is.

A vége meg a saját kitalációd, soha nem állítottam, hogy a ballibek alatt olyan jó volt a családosoknak. Pont az ellenkezőjét, hogy akkor is szar volt, meg 2010 után is. Az utóbbi pár évben javult a helyzet, köszönöm is a világgazdaság pénzbőségének. (Na meg annak, hogy a Fidesz elbukta a kétharmadot, ezért internetadó és társai helyett szja csökkentés és emelkedő családi adókedvezmény érkezett. Ezért örültem volna, ha most sincs kétharmad, és a Fidesz a pozíciója megőrzése érdekében kénytelen többet visszaosztani abból, amit elvon a társadalomtól.)

Ad Dio 2018.05.09. 09:04:19

@chrisred:

Semmi. De ezen a stíluson "beszélgess" azzal, aki hajlandó veled ;-).

chrisred 2018.05.09. 09:12:15

@Ad Dio: Ez a stílus annak szólt, hogy semmi jogod sincs mások magánéletét firtatni. Ahogy nekem sem, soha nem is teszem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.09. 09:13:50

@chrisred:

"Bárhogy csűröd-csavarod, abból lehetne megállapítani, hogy sokkal jobb a családoknak, mint 2010 előtt, hogy sokkal többen alapítanak családot, magyarán sokkal több gyerek születik."

Ha igaz lenne, amit írsz, akkor Németországban 4-5-ösnek kellene lennie a termékenységi mutatónak. De ott is a béka segge alatt van, pedig mennyivel jobban élnek, mint mi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.09. 09:17:19

@chrisred:

"Na meg annak, hogy a Fidesz elbukta a kétharmadot"

Ennél már csak az lett volna jobb a családoknak, ha a Fidesz a választást is elbukja, mert akkor visszajönne a szoclibek alatti Kánaán. Diktatúra helyett demokrácia lenne, kivándorlás helyett özönlene hozzánk a szakképzett német és osztrák munkaerő, munkáért sorban állnának a német orvosok a magyar kórházakban, nem lenne várólista, 150 évre nőne az átlagéletkor és perszez megszűnne a korrupció, sőt Gyurcsány a népnek ajándékozná a vagyonát.

chrisred 2018.05.09. 09:28:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem éppen. A gazdasági válság egész Európában visszavágta a születésszámokat. Tehát nem jelenthető ki, hogy Németországban sokkal jobb lett a családok helyzete 2010 után, mint 2010 előtt volt.

Ad Dio 2018.05.09. 09:30:35

@chrisred:

"Bárhogy csűröd-csavarod, abból lehetne megállapítani, hogy sokkal jobb a családoknak, mint 2010 előtt, hogy sokkal többen alapítanak családot, magyarán sokkal több gyerek születik. Ez meg tényszerűen nem igaz."

Kár hogy a számok megint nem a Te oldaladon állnak.

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdde220.html

Tudod értelmezni ugye? Az egy nő által világra hozott gyermekek száma 2010-ben 1.25, 2016-ban 1.53. Az, hogy a született gyermeke SZÁMA alacsonyabb, az annak köszönhető, hogy a korfa nagyon beteg, vagyis kevés a fiatal, akik viszont több gyermeket vállalnak... mágpedig SOKKAL, hiszen a termékenységi számban MINDEN nő benne van, de csak egy kisebb része van olyan korban, hogy képes gyermeket vállalni. Vagyis a gyermekvállalási kedv nagyon is felfutóban van.

Kritizáljatok olyat, ami tényleg rossz. Ami működik, arról meg hallgassatok, mert csak nevetségessé váltok.

chrisred 2018.05.09. 09:46:09

@Ad Dio: Na, itt is a hamisított statisztika. :) Már korábban írtam, a termékenységi ráta viszonyszám, és ahogy a Ratkó korszak demográfiai csúcsa végigvonult a különböző korcsoportokon, úgy módosítgatta ezeket a számokat. Ahogy például kiöregedtek a termékenységi ráta szempontjából számításba vett korcsoportból, automatikusan megnőtt a ráta értéke.

Az élveszületések évenkénti számát itt találod:

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00111.html

chrisred 2018.05.09. 09:51:54

@Ad Dio: Ez igaz lett volna akkor, ha az élveszületések száma eltért volna a korábbi trendektől, mondjuk stagnált volna, vagy olyan emelkedést mutatott volna, mint mondjuk a 2000-es évek közepén a Medgyessy-féle közalkalmazotti béremelés hatására - egészen a Gyurcsány csomagig. De ilyen változás a 2010-es évek első felében nem történt.

Ad Dio 2018.05.09. 10:10:47

@chrisred:

:-/

Tisztelegjünk egy perces néma felállással az elemi logika emlékének...

Ha a termékenységi viszonyszám EMELKEDIK, akkor az két dolgot jelenthet: nagyon halnak az idős nők, vagy többet szülnek a fiatalok. A ratkó gyermekek épp mostanában mennek/mentek nyugdíjba. szerencsére zömében jól vannak még köztünk. nem mellesleg ha az idős nők halála okozná a mérleg elbillenését, akkor a társadalomnak fiatalodnia kellene és nem öregednie, márpedig. A ratkó korszak gyermekei ma nem hogy javítják, hanem épp ellenkezőleg: rontják a termékenységi rátát azzal, hogy az idős nők közt van egy kiugrás (hasonló van a fiatalok közt is, de az sem javít semmit, mert ez ARÁNYSZÁM vagyis hiába van több nő, az EGy FŐRE JUTÓ gyermekek számát nem növeli meg a számszerűségük.)

Engedd már el ezt a dolgot, mert végképp nevetségessé válsz vele... szidjál olyat, ami tényleg rossz és ne magyarázd már tovább a cukorról, hogy keserű...

Ad Dio 2018.05.09. 10:13:12

@chrisred:

"Ez igaz lett volna akkor, ha az élveszületések száma eltért volna a korábbi trendektől, mondjuk stagnált volna, vagy olyan emelkedést mutatott volna, mint mondjuk a 2000-es évek közepén a Medgyessy-féle közalkalmazotti béremelés hatására - egészen a Gyurcsány csomagig. De ilyen változás a 2010-es évek első felében nem történt"

Na AZT a kiugrást viszont valóban aratkó gyerekek okozták. Meg is lehet lesni: a termékenységi arányszám stagnált, míg a születések száma nőtt. Vagyis NEM a gyermekvállalási kedv nőtt meg, hanem a szülő nők száma.

chrisred 2018.05.09. 12:29:09

@Ad Dio: Nekem úgy tűnik, azt gondolod, hogy a termékenységi arányszámnál az összes nőt figyelembe veszik. Holott csak az aktuális 15-49 év közötti korosztályokat. Ezért a halálozások száma nem nagyon befolyásolja (legfeljebb Afrikában olyan országokban, ahol az átlagos élettartam 40 év körül van), inkább a kiöregedő/bekerülő korosztályok létszáma. És persze az is, hogy például 45 éves kor feletti nőknél elég ritka a szülés, ezért rontják a statisztikai arányt.

chrisred 2018.05.09. 12:31:55

@Ad Dio: Ezt nem értem. Szerinted a Ratkó gyerekek 45-49 éves korukban váratlanul szülni kezdtek?

Ad Dio 2018.05.09. 12:44:58

@chrisred:

Termékenységi arányszám.

"Azon élveszületett gyermekek átlagos száma, akiket egy nő élete során világra hozhatna, ha a termékeny évei az adott év korspecifikus termékenységi arányszámainak megfelelően telnének. Ez az arányszám így egy hipotetikus generáció befejezett termékenységét adja meg, melyet úgy számítanak ki, hogy összeadják a nőkre vonatkozó korspecifikus termékenységi arányszámokat egy adott évben (feltételezve, hogy a nők száma minden korban ugyanaz). A teljes termékenységi arányszámot használják a reprodukciós szintű termékenység megadására is; a fejlettebb országokban a 2,1-es arányszámot tekintik reprodukciós szintnek."

Hol van ebben korhatár?

Ad Dio 2018.05.09. 12:46:17

@chrisred:

Nem a radkó gyerekek gyerekeiről van természetesen szó, akik mostanság 30-40 közt vannak.

Ad Dio 2018.05.09. 12:48:16

@chrisred:

Ha az időseket leszámolod a termékenységi arányszámból, még sokkal rosszabb lesz a helyzet számodra. Javallom hagyd bent őket.

Ja és leginkább azt javallom, hogy akadj le erről a témáról. Hagyd meg az energiáidat olyasmire, ami tényleg kritizálható, mert itt sajna azt kell bizonygatnod, hogy a fehér az bizony fekete.

chrisred 2018.05.09. 12:51:02

@Ad Dio: A teljes termékenységi arányszám (TFR, Total Fertility Rate) a szülőképes korú (15-49) nőkre számított hipotetikus gyermekszám, amelyet egy nő szülne élete folyamán, ha az adott évi gyakoriság egész élete folyamán állandósulna, egyszerűbben: a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga. A népesség középtávú fennmaradásához a rátának el kell érnie vagy megközelítenie a 2,1-es szintet, csak ebben az esetben biztosított a populációban a két szülő, az idő előtt elhalálozottak és a nem szaporodóképes egyének pótlása. 1,3-es érték alatt a népesség gyors ütemű fogyása valószínűsíthető, belátható időn belül bekövetkezhet teljes eltűnése, asszimilációja.

chrisred 2018.05.09. 12:59:47

@Ad Dio: A Ratkó unokák. Na most itt aza különbség, hogy a Ratkó gyerekek gyerekei érdemben kisebb (átlagosan évi 30 ezerrel alacsonyabb) demográfiai csúcsot jelentettek. Másrészt nyilvánvalóan nem mindegyiknek ugyanabban az évben lett gyereke (már amelyiknek lett), tehát az ő termékenységük jobban eloszlott az évek során. Míg az adott korosztályú Ratkó lányok pont ugyanabban az évben lettek 50 évesek, és estek ki a termékenységi ráta számításából.

Ad Dio 2018.05.09. 13:10:19

@chrisred:

Értsd meg, hogy teljesen mindegy hogy hányan vannak, ez itt egy ARÁNYSZÁM.... ennyi nő, ennyi gyerek... ha direkt nem érted, akkor nem tudok mit tenni veled... de ha csak nem magyarázom eléggé, szólj kérlek...

Ha a termékenységi arányszám nő, az azt jelenti, hogy egy nő több gyermeket vállal. Pont.

Mond kérlek, hogy érted...

Ad Dio 2018.05.09. 13:16:46

@chrisred:

A mostani tendencia, ami 2011 óta tart, egy több mint 10 éves stagnálást követ.
Fogadd már el, hogy a számok nem állnak az oldaladon...

csakférfi 2018.05.09. 13:21:33

@chrisred:
Mellébeszélsz....csüröd-csavarod....!
Az elöregedés oka a gyerekvàllalàsi kedv csökkenése.
Azért,mert sokan bedölnek a poszt féligazsàgainak....ferdítéseinek...nyafogàsànak.
Van két 80 éves szülö 40 éves gyerekkel és egy 20 éves unokàval.
220/4=55
Vagy két 80 éves szülö két 40 éves gyerekkel és 4 ....20 éves unokàval.
320/8=40
Tehàt minél kevesebb a gyerek annàl magasabb az àtlagéletkor.
Tehàt hazudsz.
:)

chrisred 2018.05.09. 13:44:51

@Ad Dio: Hát szerintem meg rohadtul nem mindegy, hogy az adott 15-49 éves korosztályoknál túlsúlyban vannak a negyven feletti, jellemzően gyereket már tényleg nem vállaló korcsoportok, vagy pedig nagyjából egyenletes az eloszlás. Mondd, hogy érted.

chrisred 2018.05.09. 13:53:13

@csakférfi: Az elöregedés elsődleges oka az átlagos élettartam folyamatos emelkedése. Amire gondolhatsz, az a népességfogyás. A példaként említett családot üdvözlöm, bár nem értem, mit keresnek itt.

chrisred 2018.05.09. 14:14:36

@Ad Dio: Milyen tendencia kezdődött 2011-ben? Az adatok 2004-2013 között: 1,27 1,30 1,34 1,31 1,35 ,1,35 1,25 1,23 1,34, 1,34

2007-08-ban magasabb volt, mint 2012-13-ban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.09. 17:42:30

@chrisred:

Szándékosan félreérted, amit írtam, de sebaj. Olvass el még egyszer: ha végre megérted, akkor jó, ha nem, az is jó. :(

csakférfi 2018.05.09. 17:50:30

@chrisred:
"huszonévesek körében folyamatosan csökken a gyermekvállalási kedv; 2009-ben már nem csak a 20-24 éves nők, hanem a 25-29 évesek szülési gyakorisága is jelentős mértékben csökkent és a 30-34 évesek termékenységének az elmúlt évekre jellemző enyhe növekedése is megállt, a 35-39 évesek továbbra is egyre gyakrabban szülnek a korábbi évekhez képest. 2009-ben a gyermekek 40,8%-a házasságon kívül született, ami az eddigi legmagasabb arány. A teljes termékenységi arányszám csökkent az előző évhez képest; 2008-ban az átlagos gyermekszám 1,35 volt, 2009-ben 1,33, ami messze elmarad a népesség középtávú fennmaradásához szükséges 2,1-es szinttől.[13]"

Wiki idézet.

Ezt sem érted........akkor feladom.

agarik 2018.05.10. 08:27:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Lökheted a rizsát amíg Nagykeresztény Orbán meg nem erőszakolja a fiaitokat. Tudod, az a kereszténységben ilyen hobbi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.10. 08:38:51

@agarik:

"amíg Nagykeresztény Orbán meg nem erőszakolja a fiaitokat"

Ez a kedvenceid szokása.

Új Nap 2018.05.10. 11:41:36

ujnap68.blog.hu/2018/05/10/sokasodjunk_ismet
Képtelenség lett volna ennyi kommentre reagálni egyenként. Így megírtam egy újabb posztba.

kosapeve 2018.05.11. 01:20:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sok igazság van abban amit írt. De!!! Mi van azokkal, akik nem tudják igénybe venni a családi adókedvezményt, s normális szülők? 2008 óta nem volt családi pótlék emelés!!! Ez azért durva!

chrisred 2018.05.11. 05:28:51

@csakférfi: Ne add fel, csak érvelj. Hol van a szövegben, hogy az elöregedés oka a gyerekvállalási kedv csökkenése?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.11. 07:55:39

@kosapeve:

Kérdés, kik azok, akik nem tudják igénybe venni és miért. Továbbá hogy ezek kb. hányan vannak, a kedvezményezttek hány százalékát tehetik ki. Tökéletesen igazságos (mit is jelent ez a fogalom jelen esetben?) rendszer nem létezik, az egyedi elbírálást meg kerülni kellene, mert az csak a korrupciót segíti elő.

Ehhez figyelembe kell venni, hogy a Fidesz-kormányok alatt az adózás az addigi jövedelem-alapútól a fogyasztás-alapú felé tolódott el. Nem véletlenül: a jövedelmet el lehet titkolni, a fogyasztást kevésbé.

Ebbe illeszkedik az is, hogy a támogatások a dolgozó emberekre irányulnak. Ennek is határozott célja van: a munka célú kivándorlás visszafogása. Lehet, hogy ez igazságtalannak tűnik, de ha korlátozottak a források, akkor prioritásokat kell felállítani. Márpedig a képzett munkaerő itthon tartása fontosabb, mint a képzetlené vagy egyenesen segélyeken élőé.

Közhely, hogy ma Magyarországon csak az nem dolgozik, aki nem akar. Ezt az sem cáfolja, hogy még mindig sok a közmunkás, mert közmunkát jórészt olyanok végeznek, akik semmi másra nem jók. Őket eleve nem kell támogatni, kell a pénz a képzett munkaerő támogatására. Ha pedig valaki azért nem dolgozik, mert nem hajlandó az ország más részében munkát vállalni, akkor az a ő hibája.

A jelen helyzetben a _vélt_ szociális igazságosságot felül kell írnia a képzett munkaerő megtartásának, mert ha ők elvándorolnak, akkor a ma segélyeken vagy közmunkán élőknek még annyi sem jut, mint amennyi ma jut nekik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.11. 08:33:45

@chrisred:

"Hol van a szövegben, hogy az elöregedés oka a gyerekvállalási kedv csökkenése?"

Tudnád statisztikákkal, adatokkal bizonyítani, hogy nem ez az elsődleges ok?

"Az elöregedés elsődleges oka az átlagos élettartam folyamatos emelkedése. "

Ezt tudnád adatokkal, statisztikákkal is bizonyítani?

chrisred 2018.05.13. 08:22:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: https://hu.wikipedia.org/wiki/Születéskor_várható_élettartam#/media/File:Hungary_life_expectancy.png

chrisred 2018.05.13. 08:23:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha annyi lenne az átlagos élettartam, mint 1900-ban, senki nem beszélne elöregedő társadalomról. Kipusztuló társadalomról talán igen.
süti beállítások módosítása