Fösvénység
2018. július 15. írta: Új Nap

Fösvénység

A hét fő bűn 2.

business-3462518_640.jpg

Azt hiszem a fösvénység a mai napig nem szűnt meg létezni „jó” emberi tulajdonságként, sőt reneszánszát is éli, tekintettel arra, hogy a pénz körül forog manapság minden. Az egyik legtöbb gondot jelenti életünkben, ha van azért, ha nincs meg azért, hogy még több és több legyen.

 

A fösvény szó szinonimái: szűkmarkú, kicsinyes, garasoskodó, zsugori, fukar, irigy, sóher, önző, skót, smucig, kapzsi, anyagias, kuporgató

 

Milyen ember a fösvény?

 

Életének mozgatórugója a pénz. Retteg a gondolatától is, hogy nem lesz elég, elveszik tőle, kirabolják. Számára a pénz az isten. Éppen ezért rengeteget akar belőle, egyre többet és többet. Nem veszi eközben észre, hogy feláldozza ennek a számára szent dolognak az előteremtésére az egész életét, emberi kapcsolatait, egészségét, boldogságát. Mert lehet-e boldog az, aki folytonos veszteségtől való félelemben kénytelen élni? A pénz nem őt szolgálja, hanem ő szolgálja a pénzt...

Hány házasság megy tönkre azért, mert a házaspárok belebonyolódnak az én pénzem-te pénzed játszmájába? Közös élet, ahol valamilyen okból kifolyólag még sem közös a gazdálkodás. Ha elfogyott a pénzed, hát miért nem takarékoskodtál, majd legközelebb beosztod jobban, az én pénzem ugyan nem költöd el… Csak vajon a közös kiadásokat kinek is kell ezek után állnia?

A bántalmazó kapcsolatok egyik formája a gazdasági erőszak, ahol az áldozatnak még a legszükségesebbre is kikönyörögnie kell egy kis alamizsnát a bántalmazótól, akinek persze mintha minden alkalommal a fogát húznák fájdalomcsillapítás nélkül. Természetesen pedig az utolsó fillérig el kell ezzel az alamizsnával számolni. Ez még akkor is így van, ha az áldozat rendelkezik saját jövedelemmel, de a bántalmazó ért a pénzhez, az áldozat pedig csak és kizárólag pazarolni képes, így a bántalmazó szent meggyőződése lesz, hogy áldozatának a pénzéről gondoskodnia kell.

Persze lehet ezt a fajta viselkedést családon kívül is éltetni, például állam bácsi a bérek, különösen a minimálbér, közmunka és a nyugdíjszerű ellátások, segélyek esetében teszi. Nem több egyik sem, mint alamizsna. És el is kell velük számolni, mert a nagy testvér mindent lát, és mindenről tudni akar, erre a feladatra ott az adóhatóság.

 Lehet, ha körülnézünk világunkban elsősorban csupa olyat vehetünk észre, hogy a pénz mennyi negativitást is eredményez. A bűncselekmények legfőbb indítéka. Akár azért, mert nincs elég, akár azért, mert nem lehet vele jóllakni, olyan mint a drog, egyre több és több kell.

 Az emberi fejekben a pénz, a vagyon a hatalommal egyenlő, ettől érezhetik magukat nagyembernek, hogy legyen kiket lenézni, megalázni, kizsákmányolni…

 

A bankrendszer és a fösvénység

 

Azt hiszem ez a fösvénység intézményesített és nagyon profi válfaja. Egy egész világot képes uralma alá dönteni. Országoktól, államoktól kezdve a kis egyszerű, mezei emberekig mindenki az áldozatukká válhat. Persze ehhez nagyszerű segédkezet kap az állam bácsiktól, média és reklámgyárosoktól.

Állam bácsik lehetőleg úgy kalkulálnak a fizetésekkel, hogy a nagyobb dolgokra, mint lakás, autó, stb, a fizetésből még észszerű takarékosság esetén se lehessen a rávalót összegyűjteni. A biztos módszer annyi fizetést adni, ami lehetőleg elfogy a hónap végére. A reklámokkal és bizonyos műsorokkal pedig el lehet húzni az emberek orra előtt a mézesmadzagot, felkelteni a vágyat, hogy még ez is kellene, meg az is kellene, hogy végre elmondhasd magadról, hogy valaki vagy. A bank pedig jön és kisegít, ad hitelt még akciósan is. Aztán egyszer csak mezei ember egy örök életű rabszolgává válik.

A bankárok pedig kuporgatják jól megérdemelt munkájuk gyümölcsét, a kamatot. A kamatot, melynek kiszámítása bonyolult matematikai műveletek által, mezei emberek számára érthetetlenül nagy összegekké varázsolódik, mondhatnám uzsora kamatokká…

 

Takarékosság

 

Ésszerű keretek között van csak értelme. A fösvény ember nem ismeri ezeket a kereteket. A vesztéstől való félelme következtében számára a pénz élére rakosgatva értékes. Akkor sem költ, ha szükséges lenne. Azonban nem gondolja végig, hogy az elszakadt nadrágot, ha elviszi a varróhoz megvarratni, akkor még sokáig tudja hordani, varrás nélkül azonban sokkal hamarabb végleg a kukába fog kerülni. Mivel varrni nem tud, de a varrónőt sem akarja a tudásáért megfizetni. Persze ez csak egy példa.

A fösvény ember arra sem fog áldozni, hogy megengedjen magának egy kis pihenést. Dolgozik ezerrel, mert kell a bevétel, gyarapodnia kell a vagyonkájának. A teste lehet jelez is, kéne egy icipici lazítás, de nem adja meg magának. Aztán majd a sorsa átmenetileg hirtelen kivonja őt a pénzteremtésből, hogy pihenjen már végre egy kicsit, mondjuk beteg lesz, eltöri a lábát, stb. De nem jön rá, hogy saját magának köszönheti az egészet, mert ugye éppen plusz kiadásokat kell a törött lába vagy a betegsége miatt megélnie, a pénzét sem tudja tovább gyarapítania… Amitől félt, bekövetkezett.

 save-3451075_640.jpg

Az ember azonban nem kizárólag a vagyonkezelésében lehet fösvény…

 

Lehet fösvényen bánni az emberi kapcsolatokkal is. Persze a kettő még együtt is járhat egymással. Mert ugye, ha az ember sajnálja magától, sajnálja másoktól a vagyonát, az sajnálja az érzelmeit is kifejezni, nem barátkozik, inkább magányosan éli életecskéjét, vagy a családtagjait valamiféle szükséges, de elhanyagolható díszleteknek tekinti. Ez sem áll távol mai korunktól, sőt fertőzően terjed. Fukarul nem mutatjuk ki a szeretetünket, az együttérzésünket, közönnyel tekintünk a körülöttünk élőkre. Mintha az emberek zöme valami negatív védelmi mechanizmusként kőfalakkal bástyázta volna körül a szívét. Ennek pedig csúnya következményei lesznek, a magány és elhagyatottság érzése.

 

Bronnie Ware ápolónő évekig végstádiumú betegeket gondozott. A velük folytatott beszélgetései alapján könyvet írt arról, hogy mit bánnak meg az emberek legtöbbször halálos ágyukon. Íme a lista:

 

  1. Bárcsak lett volna bátorságom a saját életemet élni, nem pedig a mások elvárásainak megfelelni.
  2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat.
  3. Bárcsak lett volna bátorságom az érzéseim kimutatására.
  4. Bárcsak ne hanyagoltam volna el a barátaimat.
  5. Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldogabb legyek.

 

A pénz egy eszköz

 

Ebből az is következik, hogy sem nem jó, sem nem rossz. A felhasználójától függ, hogy mi lesz belőle. Lehet vele csupa-csupa jót cselekedni, de lehet vele pusztítani. Nem véletlenül a legnagyobb üzlet a világon a hadiipar… A háborúkat pedig valójában nemes egyszerűséggel azért kreálják, hogy pörögjön az üzlet, dőljön a lé. Csak utána kell nézni mondjuk az iraki háborúnak, kik és hogyan gazdagodtak meg belőle. Okokat is lehet kreálni, hogy lehessen háborúzni, napjaink története.

 

Viszont lehet örömet okozni vele. Egészséget visszaadni. Teremteni a segítségével. Megmutatni a világot, bejárni a világot általa. Segítséget nyújtani az elesetteknek, élhetőbbé tenni a mindennapjaikat. Csak fantáziánk szabhat korlátot a felsorolásnak, annyi minden jót lehet cselekedni.

money-2724241_640.jpg 

Egy kis útravaló A pénz: szeretet című könyvecskéből:

 

Lehetséges, hogy a pénz egykor az isteni teremtő szeretet energiája által átjárt közvetítőeszköz volt, ám azóta meglehetősen beszennyeződött. Ma már a pénz magával hurcolja mindazt a félelmet, dühöt, kapzsiságot, amit az egyes emberek éreztek, miközben a pénz áthaladt a kezükön. A pénz piszkos, tele undorító, szűkmarkú, rettegéssel teli energiával, amelyeket azok az emberi lények éreznek, akiknek gondolatai a pénzt irányítják.

A pénz olyan energia, amelynek szabadon kellene áramlani az életünkben, keresztül a világon. De a félelem gátolja ezt az áramlást. A félelem olyan, mint a védőgát. A pénzhalmozás, a kapzsiság, a hit abban, hogy nincs pénz vagy kevés van belőle: mind-mind a félelem egyes elemei, és egyesült erővel hatalmas gátat hoznak létre, amely megakasztja a szabad áramlást.

Tehát, ha mi, emberi lények, képesek voltunk áthatni a pénzenergiát ezzel a negatív csomaggal, józan feltételezésnek látszik, hogy képesek vagyunk megtisztítani is, és feltölthetjük új, pozitív erővel.

A pénz tisztítása, hogy vissza tudjuk irányítani a profánvilágból az alapvetően fontos értékek világába, nagyon összehangolt, tudatos erőfeszítést kíván sok-sok embertől. Ez csakis úgy léphető meg, ha minél több ember hajlandó személyesen részt venni az erőfeszítésekben. Nem könnyű munka. De jutalmául bőségben élhetünk, pénzzel kapcsolatos aggodalmak nélkül. Lehetetlennek hangzik? Csak arra van szükség hozzá, hogy megváltoztassuk a gondolkodásunkat.

Barbara Wilder

 Akik életében a pénz rejtelmei  hangsúlyozottan terítékre kerülnek, sok bika jegyű vagy azzal kapcsolatos tulajdonságaik lehetnek. Fontos számukra a biztonság megteremtése, melyhez az ő esetükben az anyagiak nélkülözhetetlenek. Az ellenpólusú skorpiókat szintén érintheti a pénz kérdése valamilyen formában. Persze minden egyes csillagjegy különféle módon képes a pénzkezeléshez hozzáállni. Ahhoz, hogy megértsük életünkben milyen feladatot ad ez a kérdéskör, nem árt egy kissé tisztába lennünk önmagunkkal, tehát az önismeret ebben is segítségünkre lehet.

 

Végezetül egy kis irodalom: Molière: A fösvény

 

Amennyiben tetszett az írás, kérlek keresd fel facebook oldalamat, ott több más cikket és érdekességet is olvashatsz. Szeretettel várlak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujnap68.blog.hu/api/trackback/id/tr7514088725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása