Azok a boldog nyugdíjas évek...
2018. május 01. írta: Új Nap

Azok a boldog nyugdíjas évek...

Demográfia, nyugdíj, kötelező szülőtartás

design-3062508_640.jpg

A nyugdíjrendszer lassan egy szétpukkanó lufivá válik napjainkban. Az okokat egyrészt a demográfiai mélyrepülésben találhatjuk meg. Ezért is olyannyira fontos kormányzatunknak, hogy fogy a magyar (és persze a fejlett világ) lakossága. Valamiért a fránya emberek nem akarnak kellő számban szaporodni. De ugyan mi is az a kellő szám? Vajon csak és kizárólag az emberek oly önzővé váltak napjainkra, hogy már megelégszenek egy-két gyermek felnevelésével?

A lényeg, hogy az egyre alacsonyabb születésszám és bizonyos értelemben az élethossz megnövekedése miatt, egyre több idős ember van a társadalomban a fiatalabb generációk száma viszont lassabb mértékben növekszik. A jelen nyugdíjrendszer még mindig azon az elven alapul, hogy a ma befizetett járulékokból fizetődnek ki a ma nyugdíjasainak ellátásai. Ebből következőleg akár azt is mondhatjuk, hogy bizony a mai gyerekek már eddig is fizetik a saját szüleik nyugdíját, persze csak azok, akik itt dolgoznak belföldön.

grandparents-1969824_640.jpg

A rendszerváltásnak nevezett valami sok új – a korábbi évtizedekben nem ismert – változásokat, problémákat hozott az életünkbe. Megjelent a munkanélküliség, a fekete munkák tömkelege, mely sokszor nem választás kérdése volt a dolgozónak, hogy önérzetesen válogat tovább a semmi lehetőségekben, vagy elfogadja, hogy van munkája és jövedelme, csak szolgálati ideje nem lesz. Azokat az eseteket se zárjuk ki, amikor a munkavállaló nem is tudott arról, hogy nincs bejelentve. Ezek az esetek sajnos ma is léteznek és vírulnak, igaz sokat próbáltak tenni ellene, csak nyilván nem eleget. Vajon miért is kell a fekete munkához egyes munkáltatóknak ragaszkodniuk, a négyórás bejelentések mellett dolgoztatni embereket a valóság felvállalása helyett? Ki a valódi hunyó a fekete munka virágzásában a munkaadó vagy a markait éhesen tartogató állam bácsi?

Szeretik napjainkban propagálni a részmunkaidős foglalkoztatásokat is, főleg a nők, édesanyák számára. Persze azzal nem jönnek elő, hogy majd ez milyen hátránnyal fogja őket érinteni a nyugdíjba menetelkor. Na de kit is érdekel… Pedig a részmunkaidő már rövid távon is megmutatja negatív hatásait. Kezdjük ott, hogy rész lesz a bér is. Amennyiben ugye a teljesidős foglalkoztatásért kapott nettó bér is elég alacsony, mennyit ér egy négy órás állás, ha majd a nyugdíjat számítják, ha táppénzre vagy esetleg rokkant ellátásra kényszerül a munkavállaló? Nem utolsó sorban pedig mennyit ér a család eltartása szempontjából, különösen ott, ahol esetleg egy szülős családról van szó.

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának megőrzése miatt a szakemberek szerte a világon azt a megoldást kezdték szorgalmazni, hogy emelni kell a nyugdíjkorhatárt. Mondhatjuk, hogy tényleg, hiszen egészségesebbek a mai idősebb emberek, tudnak még dolgozni is. Nem kell most már a nőknek 55 és a férfiaknak 60 éves korukban nyugdíjba vonulni. Persze ez lehet igaz a nagy világ fejlett részén, de hazánk sajnos kakukktojás lesz lassan Európában is a lakosság rossz egészségi állapotát tekintve.

demografia.png

Táblázat: http://nepesseg.population.city/magyarorszag/

A fenti táblázatból nagyon szépen kiderül, hogy valami nagy baj történhet az 50-54 éves kortól kezdve a férfiakkal, ugyanis innentől kezdve drasztikusan fogynak a nőkhöz képest. Gondolom nem a kicsattanó egészségüknek köszönhetik ezt… Elmondhatjuk tehát, hogy bizony egy 50-es férfi nem állíthatja biztonsággal magáról, hogy lesz valamikor nyugdíjas, akárhány évesen is van a korhatár. Azt persze tegyük hozzá, hogy a nők sincsenek túl jó egészségi állapotban, és a változó kor után az ő esetükben is megnövekszik például a szív-érrendszeri megbetegedések és halálozások száma. Sebaj, attól még a nyugdíjkorhatár emelkedésének határa a csillagos ég… Ha nagyon morbid akarok lenni, ez azt jelenti, hogy a munkából lehet a csillagokhoz is távozni, kihagyva a nyugdíjas éveket. Mert minek is él egy nyugdíjas ember? Csak teher, hiszen már nem dolgozik, fogyasztani sem akar korlátlanul, nem feltétlen lehet bármilyen újabb csodamasinákra, stb. rávenni, tényleg minek is él az ilyen ember, ha ennyire hasztalan? Egyetlen jó pont szól csak mellette, hogy ha nem egy gyógyszerellenes elvetemült egyén, legalább a gyógyszergyáraknak áldozhat…

elderly-463653_640.jpg

A törvényalkotók rendre fittyet hánynak az ember biológiájára. Ugyanolyan munkavégzést várnak el egy huszon éves embertől, mint egy hatvanas éveiben járótól. Ugye ezt mindenki érzi, hogy marhaság és butaság. Ha tetszik, ha nem bizony az ember fizikai teljesítő képessége – bár egyéni ütemben – de bizony a negyvenes-ötvenes évektől csökken. Az egyéni különbségek pedig függnek a genetikától, az addigi életkörülményektől, életmódtól. Utána lehet nézni a neten például egyik Volán társaságunknál történt 40-es éveikben járó sofőrök vezetés közben történt infarktusainak, ahol bizony több ember élete és biztonsága is veszélybe került.

Nézzük meg milyen következményei lesznek a mai fiatalabb generációkra nézve a nyugdíjkorhatár emelésének és a kötelező szülőtartás bevezetésének.

Kezdjük a legelején, belépnek a munka gyönyörű világába. Érdekes módon a KSH adatai alapján a munkanélküliségi ráta bizony a 15-24 éves korosztályban a legmagasabb, 10,4 %. Mondjuk nem értem a 15-től korhatárt, mivel 16 éves korig még iskolakötelezettek a fiatalok. A középiskolákat pedig 17-20 év között fejezik be általában a diákok. És most hagyjuk azt a demagógiát, hogy a fiatalok lusták dolgozni. Bár lehet, hogy a fiatalok jóval magasabb bért képzelnek el maguknak, mint amit majd kaphatnak. A realitás bizony az, hogy a saját egzisztencia megteremtésének lehetősége nincs beszélő viszonyban a kezdő béreikkel. Ez sok fiatalt bebetonoz a saját családjába, indul a mamahotel projekt. Persze akadnak, akik ezt kényelemből teszik, de sok fiatalnak a kényszer is megteremti ezt a helyzetet.

A családalapítás gátolva, mert ugye két alapfeltétele kellene, hogy legyen a páron kívül, a biztos megélhetést nyújtó jövedelem és az önálló otthon megteremtése.

Gyakorlatilag a fiatal kellene, hogy megéljen, félretegyen, hogy legyen miből családot alapítani, és persze rakjon a leendő nyugdíjára is félre. Esetleg segítse végre a szüleit, ha már keres… A valóságban pedig az albérlete elvinné a keresetét, a többire pedig maradna 0-10-20 ezer… A mamahotel verzióban ugyan félre tud tenni, azonban a szülei terhei továbbra is megmaradnak. És ezeket a szülőket terheli az immáron segítségre szoruló szüleik segítése, akár a kötelező szülőtartás formájában, akár úgy, hogy bár segítenék őket a mindennapjaikban, esetleg ápolnák – a munka világa bizony ezt nem teszi lehetővé. Mint azt sem teszi lehetővé, hogy az idővel megszülető unokák mellett igazán nagyszülőkké válhassanak, időnként levéve a terheket a gyermekeik válláról, vagy segíteni őket, hogy dolgozni járhassanak. A ma világa nem tesz mást, mint szétzúzza végleg a családi kötelékeket.

hand-3343738_640.jpg

Ezek a korosztályok, akik ma a 40-50-es éveiket tapossák még rendre azt is megkapják, hogy spóroljanak a saját nyugdíjukra is, hiszen nekik már nem vagy alig lesz, ami lesz. Tényleg, alig van olyan közülük, akiket időnként vagy akár hosszabb távon ne érintette volna munkás éveik alatt a munkanélküliség, a félig vagy sehogy bejelentettség, melyek következményeivel a nyugdíjuk kiszámításánál fognak szembesülni.

Az ember érték kellene, hogy legyen egy társadalomban. Nálunk leminősítették holmi emberi erőforrássá…. Igen kb úgy kezelnek, úgy tartanak bennünket nyilvántartásban, mint a nyersanyagot a földben. Már ettől a kifejezéstől is háborog a lelkem. Gazdálkodnak velünk, ha kell előszedjük a polcról, ha nem visszapakoljuk. Nem egy olyan munkahely van, ahol összetévesztették az embert a robottal. Minket nem lehet lekapcsolni, ha nincs munka a számunkra, vagy az életkorunk vagy az egészségi állapotunk miatt nem tudunk az elvárt módon munkát végezni, élnünk kell. Az életnek pedig vannak olyan velejárói, mint az evés, öltözködés, lakhatás, stb. Amennyiben nem kap az ember lehetőséget a megélhetésének a biztosítására, nem egyéb mint kíméletlen, lassú gyilkosság.

Arról se felejtkezzünk el, hogy emberi mivoltunkból fakadóan közösségekben, családban élünk. Ezek pedig megkövetelik tőlünk, hogy felelősséget vállaljunk egymás iránt. A családok ma vegetálnak, alig működnek. Ezért is születik egyre kevesebb gyermek. Ma az a fiatal, aki végig gondolja felelősen, hogy mit jelent gyerekeket vállalni, hogyan és hány gyermeket tud az önálló életére felnevelni, szakmát adni a kezébe és elindítani, mindezt szigorúan a munkával összeegyeztetve, felelősen nem vállal 3-4 gyermeket. Nem is csodálkozom, hogy egyre kevesebb gyermek születik. Lehet örülni kellene annak is, ami ma adott, hiszen az életkilátásaink a megélhetéshez nem igazán javulnak. A biztonság hiánya az egyik lényeges ok, amiért egyre kevesebb gyermeket vállalnak a szülők. A nyugdíjbomba pedig élesedik gyorsan.

 

 

Amennyiben tetszett írásom, kérlek keresd fel facebook oldalamat, ott több más cikket és érdekességet is olvashatsz. Szeretettel várlak. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujnap68.blog.hu/api/trackback/id/tr2013883626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2018.05.02. 15:45:06

mondana az ember, hogy bezzeg nyugaton, de sajna nem megy...
"The Government Pension Fund – Norway (Norwegian: Statens pensjonsfond Norge, SPN) was established by the National Insurance Act (Folketrygdloven) in 1967 under the name National Insurance Scheme Fund (Norwegian: Folketrygdfondet). The name was changed at the same time as the former Petroleum Fund, on 1 January 2006."

leforditva: a norvegokra raszakadt a hatalmas olajvagyon es amig meg normalisan gondolkodtak addig ezt az olajvagyont ugy gondoltak hogy a NEMZETNEK kell felrerakni, de 2006ban az
"áldemokratikus nyuggerterror" hatasara megvaltoztattak hogy ez bezony bezony az a sok csillio penz az a nyuggereke legyen, mert onekik van HATALMUK

midnightcoder2 2018.05.02. 15:59:58

20 év múlva az átlagos 20 évesnek sem lesz munkája a kontinensen, egyrészt a MI és a robotok további elterjedése miatt, továbbá mert az EU gazdaságilag háttérbe szorul.

kincsőrző 2018.05.02. 16:13:24

Vannak kreatív ötletek, pl. a befolyó ÁFA egy részét direktbe a nyugdíjrendszer finanszírozására elkülöníteni.

Szelid sunmalac 2018.05.02. 16:23:46

Eddig ket hozzaszolas volt. Engem spec mindketto kicsit elszomorit. Az elso, mert en csak a sajat nagyszuleimrol tudok beszlni, akiket o nemes egyszeruseggel HATALMAS nyuggereknek becez. Hat nem tudom. Az enyemek orulnek, hogy lenke, hogy kulhetnek a padra, hogy "gyujthetnek" valami olcso csokira az unokaknak. MAr fel evre elore eltervezik kinek mit vesznek karacsonyra. Minden honapban ensegitem ki oket, kulonben nem maradna nekik kajara, vagy gyogyszerre. Hatalomra soha eletukben nem vagytak.

A masodik is elkeserito, egyreszt mert a chem-tril egyszerusegu kommentke szintjen mozog, masreszt mert ha az o munkaja ilyen konnyen helyettesitheto robottal es o ezenfelul semmilyen mas munkat nem tud ellatnai, akkor az bizony nagyproblema Mo.-nak.

Visceroid 2018.05.02. 16:41:23

Hát, ez is a rendszerváltással jár. Mert ugye a szovjet rendszerre egyből ráhúztuk az amcsit, tehát, 89-ben még mindenkinek állami nyugdíja volt, 90-ben meg már mindenkinek saját manyup-pal kellett volna rendelkeznie, de évtizedekre visszamenőleg. Mivel ilyen nem volt, most a régi rendszer lassú és fájdalmas haldoklásának lehetünk szemtanúi, ami lehet, hogy az egész országot magával rántja! RIP!

OkoskaTo:rp 2018.05.02. 16:42:26

Az egyik vicces dolog, hogy a magyar férfiak fele kizárólag befizető ebbe a rendszerbe, nyugdíjat soha nem fog kapni (mert nem éli meg). Még az örökösei sem kapnak belőle, mert ugye a manyupot megszüntették és lenyúlták, ami pedig örökölhető lett volna.

A másik vicces dolog az, hogy a kisebbségben levő férfiakat hátrányos megkülönböztetés éri. Egyrészt a várható élettartam-beli különbség miatt, másrészt a nők korengedményes nyugdíjazása miatt. Tehát egy nő tovább él, és korábban mehet nyugdíjba. És az a szép, hogy az Ab. ebben nem talál semmi kivetni valót, noha elég konkrét adatokkal támasztható alá az egész, és az Alaptörvény eléggé konkrét paragrafusait sérti.

s 2018.05.02. 17:44:15

Műbalhé!
Bárki komolyan gondolja, hogy amennyiben az ország nagy része nyugdíjas lesz, - a demográfiai trendekből ez jön - akkor itt oszolj-t! vezényelnek mindenkinek? Az energiaszolgáltatóknak, az élelmiszer kiskereskedelemnek, meg a tököm tudja még minek? Ezek után annyi áfa folyik a költségvetésbe, hogy mindenki kap annyi pénzt, amiből megél valahogy. Másrészt a nyugdíjasok nélkül senki nem jut politikai hatalomhoz már most sem. A jobb öregkorhoz pedig ott van az öngondoskodás.

@OkoskaTo:rp: "mert ugye a manyupot megszüntették és lenyúlták, ami pedig örökölhető lett volna"
Az önkéntes is örökölhető. Aki akar, tegyen oda.

"Vajon miért is kell a fekete munkához egyes munkáltatóknak ragaszkodniuk"
Mert szarrá vannak adóztatva. Ez összefügg a magas újraelosztási aránnyal, ami kényszer, mert különben nem jönne ki még ennyi ellátás sem. A megoldás a magasabb munkabér lenne, de ez nem elhatározás kérdése. Kellene a versenyképes tudás, a magas hozzáadott értékű munka, ehhez azonban az oktatás fejlesztése szükséges. Az egészségesebb élet pedig az eü. kiadások csökkentését jelenthetné. Az orbán pont nem ezt csinálja, innen látszik igazán a történelmi bűne.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.02. 17:50:05

A nyugdíjbomba liberális mítosz. Megoldható a kérdés, csak akarni kell.

99 % adó a filantropokra, befektetőkre, celebekre és más inproduktív gazemberekre, s meg is van a pénz a világ összes nyugerrére.

Jakab.gipsz 2018.05.02. 19:04:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen valahogy így. Pontosabban mondva, "buzi befektetési bankárok és alapok" eltapsolták a pénzt, a kamu teljesítmény utáni jutalékot, persze gondosan, privatizálták.

Zsuzsi25 2018.05.02. 20:15:02

@OkoskaTo:rp: Azt azért tegyük már hozzá, hogy a férfiak többsége, azér tis hal meg korábban, mert az egészséges étkezést, mint olyat, hirböl sem ismerik, "amiben nincs hus az nem kaja" - Orvoshoz már csak akkor mentek, ha a beletek már ugy kilog, hogy magatok után huzzátok, sportolni minek, és még soroéhatnám. A férfiak közeli halandoságágának okában, vastagon benne vannak ök maguk is, és a mérhetetlen egészségtelen életmod.

Visceroid 2018.05.02. 21:24:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Mondd ki! Adót a gazdagokra! Csak ugye azt tudjuk, hogy nem olyan könnyű meghúzni annak a "gazdagságnak" a vonalát! Utána a végén még te is belekerülsz, aztán meg nézel nagyokat, amikor a te dolgaidat is kommunizálják!

csakférfi 2018.05.02. 21:25:29

@Szelid sunmalac:
Rendes ember vagy!
Az hogy hogyan gondolkozol....kommentekben ,néha összerúgtunk...màsodlagos.
Amit most leírtàl tettként a nagyszüleiddel kapcsolatban....jò emberre vall.
Tévedtem Veled kapcsolatban.....ha megsértettelek,ne haragudj!
Én kiszàllok a kommentelésböl....egy idöre....nyàr van .Sok a melò.
Nem oldunk meg semmit a hozzàszòlàsokkal.
Csak olykor egymàst "basztassuk" .
Minden jòt!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.02. 21:31:31

aztan mi az a "kötelező szülőtartás bevezetése"?

csakférfi 2018.05.02. 21:32:17

@Zsuzsi25:
Tévedsz!
Nem az az ok amiért egy férfi koràbban hal...amiket felsoroltàl.
Az ok az higy Te mint nö,okold a férfiakat.
Àltalànosítasz.
Ha a férfi úgy érzi nincs rà szüksége a nönek.....belehal.
Te ugyan ezt közvetíted tudat alatt.
Sajnos elhiszi sok férfi hogy nincs rà szüksége a nönek ebben a túldimenzionàlt anyamítosxokkal televizionàlt tàrsadalomban.
Tehàt tévedsz.

kvadrillio 2018.05.02. 21:44:39

AKIK MEGSZÜNTETTÉK A 2 MILLIÓ MUNKAHELYET , MAJD ELTARTANAK MINDENKIT ! EZ A KÖTELESSÉGÜK !!!!!.. SZÉTVERJÜK A MUN KAHELYEKET, ZSXEBREVÁGJUK A MILLIÓS ZSOZSÓKAT, OCCT RENDELKEZÜNK A KIFOSZTOTTAKNAK ???? HÜLYE-E VAGY BUGRIS ?????

SZOKJANAK LE ERRŐL A ÁTRAJZOLOM A MAGYAR TÁRSADALOM ÉLETÉT, OCCT MARADJANAK ÉLETBEN HA TUDNAK EZEK UTÁN..... STÍLUSRÓL A BAROM POLITIKUSAINK !!!!! HA MEG NEM TUDNAK, SZÉT KELL VERNI A POFÁJUKAT !!! EZ ILLEN....ECCERŰŰŰ ! :o)

kvadrillio 2018.05.02. 21:50:01

Titok (1992) - Kritikus Tömeg
kritikustomeg.org/film/75808/titok-1992

Magyar dráma, rendezte: Szántó Erika. A történet színhelye: Óbuda, a hajógyár; időpontja: a privatizáció, a rendszerváltás kezdete. Óbudán a hajógyár nemcsak munkahelyet adott az ott dolgozóknak, hanem az otthonosság érzését is. Munkások ezrei dolgoztak ott generációkon keresztül, apák nyomdokait követve, ...

AVAGY.....HOGYAN ADTÁK EL A HAZÁT A NAGY RENDSZARVÁLTÓINK !!!!!!!!!

kvadrillio 2018.05.02. 21:56:38

JAHHH ÉS A 22 MILLIÁRD EURÓS KOHÉZIÓS TÁMOGATÁS MEG A MAGYAR NÉP FELZÁRKÓZTATÁSÁRA JÁR !!!!!!!!!..MERT NEKI KELLLLLLL !!!!! ÉRTYÜK ???!!!

Ötmilliárd forintért építenek egy sportkomplexumot a Belvárosban
Mert kell.

anyadmajma 2018.05.02. 22:16:45

@Zsuzsi25: egy faszt! a nőknek nincs feleségük, aki halálra idegesíti őket! ez a helyzet.

anyadmajma 2018.05.02. 22:18:24

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: meg hát, te hazaáruló bolsevik geci. Vegyed elő a többi nickedet is megint, mert így nem lesz prémium, és nyuggerként éhen döglesz majd, te gyökér.
buta vagy mint a raklap, úgyhogy hazudj még, hazudj.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.03. 06:29:03

@Visceroid:

Én csak a ballib adórendszer szerint vagyok gazdag, ahol az átlagfizetéstől mindenki gazdag, kivéve ha milliomos, mert akkor 0 az adója.
süti beállítások módosítása